Хмельницький навчальний еко-хаб «ГУФІ-центр» запрошує дітей на прем’єру

Попри  усі труднощі, що внесла в нашу країну війна, які, на перший погляд, мали б  відставити на другорядний план  глобальні проблеми  екології та виховання відповідної екологічної свідомості,  у Хмельницькому не припиняв  освітньої діяльності створений   у вересні  минулого року  унікальний навчальний хаб поводження з відходами  «Гуфі-центр».

Центр створений на базі муніципального  офісу впровадження нових стандартів у поводженні з відходами “Розумне Довкілля. Хмельницький”, який  разом з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) реалізовує проєкт “Модернізація інфраструктури твердих побутових відходів у місті Хмельницькому”. Відвідувачів тут завжди вистачає. До того ж,  з часу повномасштабної війни росії проти України в Хмель6ницькому  мешкає понад 35 тисяч переселенців. Відтак у «Гуфі-центрі» додалося нових  екскурсантів, тож  проєкт «Літо з Гуфі» набув  неабиякої популярності.  Всі заходи  для дітей  відбуваються в ігровій формі.

« Екскурсії,  перегляди фільмів, мультфільмів вчать поводитися з відходами, підходять всім віковим категоріям,  –  розповіла  представниця офісу “Розумне довкілля Хмельницький” Світлана Каритун. – Для дітей це відбувається в ігровій формі. В нас був захід “Екоадаптація”, який ми проводили спеціально для переселенців. Ми їм розповідали, які екозвички є в хмельничан, як ми тут сортуємо відходи, як працює екобус, центр управління відходами. Також проводимо кіно та мультиперегляди”.

Справді, протягом  літа відвідувачі переглядають тут  різноформатні  та гостросюжетні фільми і мультфільми на екологічну тематику. Нещодавно песик Гуфі запрошував  своїх маленьких друзів переглянути мультфільм на екологічну тематику – “Аінбо. Дух Амазонки”  на екрані «Гуфі-центру». А 5 серпня, в п’ятницю,  о 14 годині  Гуфі запрошує на прем’єру ще одного мультфільму на екологічну тематику– «Мінлива хмарність, часом фрикадельки».

Це гумористична розповідь   про те, як трохи божевільний молодий вчений Флінт Локвуд вирішує позбавити мешканців свого містечка від нестачі харчів. Винайдений ним пристрій буквально дозволяє їжі всіх видів та форм падати з неба. Але щастя нескінченних ресурсів виявляється недовгим – через надлишок їжі місто швидко виявляється на межі екологічної катастрофи.

Лейтмотивом мультфільму стає сатира на суспільство споживання, яке через надмірне виробництво втручається у природний хід життя, що може призвести до глобальних наслідків для екологічної ситуації. Після перегляду усіх бажаючих чекає тур по Гуфі-центру. А подивитись тут  є що, адже«Гуфі-центр» — це 5 залів: медійний,  сміттєвого жаху,   розумного поводження з відходами,   сміттєпереробного комплексу,   компостувальня, які наповнені інтерактивними експонатами, макетами, іграми, навчальними програмами, розробленими та виготовленими спеціально для «Гуфі-центру». Центр працює як у форматі турів для груп, так і для окремих відвідувачів.

Вікторія Катрич.

 

Back to top button