Хмельницький серцево-судинний центр: кожний п’ятий пацієнт – вимушений переселенець

Від початку  російського вторгнення кількість звернень до  серцево-судинного центру збільшилась на 30 відсотків. Із першого дня війни медики працюють цілодобово, у повному складі, надаючи невідкладну кардіологічну та кардіо-хірургічну допомогу. Лікування гострих станів тут проводять безкоштовно. Тому гуманітарна допомога вкрай необхідна.

–  В середньому, ми  за день проводимо майже  200  амбулаторних прийомів, понад 50 ультразвукових досліджень, майже 300 кардіограм. Майже  15 людей щодоби    потрапляють  до стаціонару , –  розповідає Андрій Кланца,  директор КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр».

У центрі працює пункт оперативної, консультативної та амбулаторної допомоги біженцям. Тому за потреби тут безвідмовно приймають людей, які були вимушені покидати свої домівки, втікати від війни.«Зараз кожне п’яте звернення – це тимчасово переміщена особа, –  каже Андрій Кланца. – Тому ми працюємо у вихідні, бо пацієнти звертаються щодня». А вже декілька тижнів  у центрі працюють не лише місцеві спеціалісти, а й лікарі переселенці, які нині мешкають у Хмельницькому, і їхня допомога  тут дуже важлива.

Так само важлива для медичного закладу й волонтерська допомога, яка в ці дні приходить звідусіль, в тому числі й з-за кордону. Як-от, від університетської клініки медичного центру UKSH  Universitätsklinikum  Schleswig-Holstein з міста Любека (Німеччина) медзаклад отримав ліки і обладнання, яке нині  вкрай важливе, враховуючи зрослу кількість пацієнтів  серцево-судинного центру. Хмельничанам привезли, зокрема,    антибіотики резерву, альбумін, розчини  для критичних станів. Крім того, й монітори,  відслідковуючу апаратуру , перфузори, інфузомати. Надіслали  необхідні медпрепарати  також колеги з Львівського першого територіального медичного об’єднання, а   волонтери  постійно доставляють  необхідні вантажі до Хмельницького.

Допомогти  нашим медикам лікувати серця допомагають і ті, хто лікує наші  серця і душі засобами  мистецтва.  Митці Європи нині об’єднуються, влаштовують благодійні концерти, а зібрані кошти   спрямовують на допомогу постраждалим українцям.   Чимало  друзів за кордоном має і Хмельницька філармонія,  в якій щорічно проводяться міжнародні  фестивалі «Камерфест», збираючи на нашій сцені відомих музикантів Європи. Мистецькі контакти переростають у дружбу. Зокрема , із диригентом із Швейцарії Марком Мюллером. Днями за сприяння директора  філармонії  Олександра  Драгана    серцево-судинний центр  отримав медичну гуманітарну допомогу від друзів та партнерів зі Швейцарії. Її організували радник кантону Швіц  Матіас Бахманн та диригент  симфонічного оркестру Марко Мюллер, які створили громадську організацію для підтримки України. Допомогу, зібрану, в тому числі, і під час благодійних концертів United  Bandsand Friends for Ukraine, спрямовують на гуманітарні потреби. До речі, друзі зі  Швейцарії не лише влаштовують доброчинні  концерти на допомогу українцям, а й співпрацюють з бізнесом, в результаті уже кілька бусів з медичними  препаратами відправились в Україну, зокрема й  на передову.

«У протистоянні російському агресору об’єднався увесь цивілізований світ. Люди всіх національностей і професій підтримують Україну, – говорить заступник директора з медичної частини КНП «ХОССЦ» Тетяна Полончук. –  Добра воля і прагнення допомогти українцям – безцінні. Завдяки цьому  ми відчуваємо себе частиною великої Європейської родини. Щиро дякуємо усім за солідарність та підтримку!» .

Від дружнього серця – для  українського серця: так нині реагує цивілізований світ на наш український біль.

Тетяна Слободянюк.

 

Back to top button