Хмельницький збирає армію дронів: за місяць безстрокової акції вдалося придбати для військових вже 20 квадрокоптерів

Українська армія активно використовує у веденні бойових дій безпілотники.  Вони є різні, але наймасовішими розвідувальними дронами української армії є цивільні квадрокоптери. Вони   є очима  військових, оскільки  дозволяють  вести розвідку вздовж всієї лінії фронту, виявляти російські сили та ворожу техніку, дистанційно коригувати артилерійський вогонь і скорочувати процес дізнавання координат цілей противника.  Причому рішення на ураження приймаються не за години, а за секунди і це  вирішальними способом впливає зокрема  і на тактику проведення операцій. А це означає, що  знайшовши командний пункт, склад із боєкомплектами та скорегувавши вогонь по техніці, можна ефективно і безболісно зупиняти противника ще на підступах, за десятки кілометрів до наших позицій. Втім дрони на фронті  так само як і автомобілі – це  розхідний матеріал і  кожен втрачений дрон — чиєсь врятоване життя. Адже якби не коптери, всю цю роботу на ворожих позиціях виконували б наші військові. А кожен вихід на окуповану територію — це неосяжний ризик.  Саме тому наші волонтери разом з міською владою постійно  шукають можливості аби  постійно доставляти   хлопцям на передову якомога більше дронів.

” Доставили черговий квадрокоптер Dji Mavic 3 для наших воїнів із сил спеціальних операцій. Дякую за співпрацю ТОВ  “Смартліфт”. Вже понад 260 дронів і квадрокоптерів різних моделей ми передали для наших Воїнів!”, —   написав  нещодавно на своїй сторінці у фейсбук міський голова Олександр Симчишин.  А місяць тому, після обстрілу Хмельницького  російськими безпілотниками, БФ “Волонтери Поділля”  оголосив акцію, яка проходить в рамках проєкту “Армія дронів! Армія помсти!”. За цей час вдалося зібрати 2 мільйони гривень і   придбати 20 квадрокоптерів. Вартість одного — 100 тисяч гривень.

” Ми шукаємо все, що може летіти, розвідувати, коригувати чи скидати на голову ворога боєприпаси. Шукаємо ресурси та відповідні дрони з-за кордону або в Україні. Купуємо та налагоджуємо логістику їх доставки. Кожен коптер гравіюється та комплектується/прошивається під запит конкретних підрозділів,— розповідає волонтер  Віталій Підгайчук. — Ми дякуємо усім хто різними способами долучається до збору коштів : хтось збирає кошти на пабліках і ми за ці кошти також закуповуємо дрони, є підприємці,  які безпосередньо за власні кошти   купують дрони  і передають їх нам, а ми  їх розподіляємо згідно запиту військових. Ці потреби ростуть і  ми розуміємо, що актуальність і ефективність дронів досить висока  Військові, які їх вже отримали, діляться відеозвітом  своєї роботи, де вони  безпосередньо знищують російських окупантів”.

Акція  “Армія дронів! Армія помсти!” безстрокова, а відтак “Волонтери Поділля” закликають містян долучатися до збору коштів, аби спільними зусиллями  наближати нашу Перемогу над  російськими загарбниками  і водночас   рятувати життя українським військовим. Реквізити рахунків БФ “Волонтери Поділля”  можна знайти на  їхній сторінці у фейсбук.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button