І для цивільних, і для військових: у Хмельницькому запрацював єдиний центр видачі засобів реабілітації

Досі малозабезпечені хмельничани  отримували  на безоплатній основі засоби реабілітації  в  міському територіальному центрі соціального обслуговування та через благодійні фонди. Тепер реабілітаційний інвентар видаватимуть у новоствореному центрі. Його відкрили з ініціативи ГО «Світ без бар’єрів» на вулиці Зарічанська 14/4. Тут є достатня кількість інвалідних візків, ходунків, протипролежневих  матраців, бандажів та засобів протезування. За потреби їх можуть отримати  для тимчасового користування пенсіонери, в яких дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів, люди, які втратили працездатність, діти з особливими вадами та військові, які отримали поранення під час війни.

«Ми виділили кошти з міського бюджету в межах 600 тисяч гривень. Зробили повноцінний ремонт, придбали меблі і цей пункт запустили в роботу. Це  буде єдиний центр видачі засобів реабілітації. Крім того тут працюватиме інформаційно-консультативний центр, де реабілітологи надаватимуть консультації, зокрема й стосовно поводження з засобами реабілітації»,  –  сказав міський голова Олександр Симчишин.

За словами начальника управління соціального захисту населення Хмельницької міськради  Словяна Воронецького, є урядова постанова, яка гарантує малозабезпеченим громадянам право отримувати на прокат засоби реабілітації безкоштовно, але  механізм   доволі тривалий, адже від дня звернення і до дня, коли людина отримає те, що їй необхідно, може пройти цілий рік. Задля    оперативного забезпечення людей    спеціальним інвентарем  центр об’єднав зусилля і соціальних служб міста, і держави, і благодійних фондів, зокрема БФ «Карітас» та БФ «Хесед бешт». Співпрацюватиме центр й з  ортопедичним підприємством задля   забезпечення тих, хто постраждав від війни.

«Значна частина засобів реабілітації тут купуватиметься за кошти міського бюджету.  Частина отримуватиметься за кошти державних програм і частина  отримуватиметься,  як  благодійна гуманітарна допомога  від  різних міжнародних організацій  та від різних міст, які нам допомагають. Впевнений, що тим, хто  потребуватиме,  тут знайдуть можливість надати якісну допомогу», – зазначив міський голова.

Працює центр щодня окрім вихідних. Аби отримати на прокат милиці, чи будь-який інший реабілітаційний інвентар, потрібно написати заяву, мати довідку від лікаря  щодо  потреби в тому чи іншому  засобі реабілітації та підписати  акт приймання-передачі. За словами директора  Хмельницького  міського територіального центру Дмитра Старцуна,  на сьогоднішній день  такої допомоги потребує понад 8 тисяч мешканців тергромади.

Back to top button