І тепло зберегти, і кіловати заощадити: у закладах освіти Хмельницької громади замінюють дерев’яні вікна на енергозберігаючі

Батареї  гарячі , а в  приміщенні холодно. Така ситуація знайома багатьом, у кого віконні рами зі шпаринами,  адже 40 відсотків тепла, що надходить у кімнату, втрачається взимку саме з цієї причини. Колись,  щоб було тепліше, перед початком опалювального сезону колотили тісто, яке використовували замість клею, нарізали паперові стрічки  і клеїли вікна. Зараз   в магазинах з’явилися зручні засоби для поклейки, але  після зими, коли  відриваєш утеплювальні стрічки, вікна не завжди виглядають естетично. Та й коли віконні рами вже занадто старі , то їм не допоможе ні захисна плівка, ні  будь-який інший матеріал. А ось метало-пластиковим вікнам –  це під силу. Їх висока герметичність забезпечує притискання стулки до рами по всьому периметру, і завдяки цьому з вікна не «сифонить».

В освітніх закладах  Хмельницького  дерев’яні вікна почали замінювати   енергозберігаючими років  шість тому і за бюджетні кошти, і за грантові. Але враховуючи, що більшість шкіл будувались  понад півстоліття тому, то й старих вікон було  багато. Зараз, коли опалювальний сезон надзвичайно складний, питання заміни  старих вікон в пріоритеті.  Торік  на модернізацію вікон  в закладах освіти громади  було виділено 16 мільйонів гривень, а відтак  вдалося  замінили 1178 дерев’яних вікон на енергоефективні з хорошою теплоізоляцією в 49 закладах загальної середньої, дошкільної та професійно-технічної освіти.  Результат є: в приміщеннях стало і тепліше, і комфортніше, плюс заощаджені кіловати електроенергії.

За словами міського голови Олександра Симчишина, цього року  робота із заміни вікон в закладах освіти  продовжиться. Планують  замінити ще понад 1200 вікон.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button