Ідентифікація пенсіонерів

Певна категорія українських пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб провинна пройти фізичну ідентифікацію до 31 березня 2024 року, щоб не втратити пенсійні виплати.

В Україні пенсії без ідентифікації виплачуватимуть лише до 31 березня. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року.

Згідно з рішенням Кабміну, такі особи матимуть час, аби пройти фізичну ідентифікацію, і можуть зробити це:

у відділенні Пенсійного фонду чи Ощадбанку;

віддалено, через електронний кабінет ПФУ;

у режимі відеоконференцзв’язку;

в закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою, якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном.

Спочатку для пенсіонерів встановили часовий проміжок з 1 липня до кінця 2023 року, але 27 грудня уряд продовжив термін ідентифікації ще на три місяці. Таким чином до 31 березня слід підтвердити документами легітимність отримання виплат.

Якщо ідентифікацію не пройти, пенсія накопичуватиметься на рахунку одержувача доти, доки пенсіонер не підтвердить свою особу. І відразу після ідентифікації всю суму буде переведено на розрахунковий рахунок одержувача.

Для чого потрібна ідентифікація?

Фізичну ідентифікацію людина проходить для того, щоб підтвердити, що вона жива і сама отримує пенсію.

Щодо пенсіонерів, які перебувають на окупованих територіях чи там, де ведуться активні бойові дії, то Пенсійний фонд пропонує режим відеоконференцзв’язку. Для цього потрібно зайти на вебпортал ПФУ, залишити заявку і зв’язатися з працівниками фонду через меседжери, які будуть оговорені. Таким чином їм продовжать виплату пенсій.

Якщо пенсіонер понад рік не знімає грошей в банку, то банк має повідомити про це Пенсійний фонд. Тоді виплати на пенсійну картку припиняють і переказують на їх на поштове відділення, щоб поштарка приносила кошти додому. Якщо людини на місці не виявляється, то пенсія повертається в Пенсійний фонд. Відтак пенсіонер, який понад рік не користувався карткою, має звернутися в ПФУ, повідомити, що він живий, це справді його пенсійна виплата, але він з якихось причин її не одержував.

Back to top button