Інноваці ї нової генерації: в Хмельницькому підлітки втілюють власні соціальні проекти

«Нова генерація міста»спільний проєкт Хмельницької міської ради, громадських організацій міста та ради  учнівського самоврядування. Його мета виховання майбутніх  лідерів громади, і такі якості закладаються у дитячому та підлітковому віці, коли формується свідома особистість з  її запитами та можливостями  реалізації в громадянському суспільстві. Ще п’ять років тому між міською радою і  радою учнівського самоврядування був укладений меморандум про співпрацю в різних напрямах, в яких реалізовуються інтереси та здібності активних підлітків. За цей час активісти «Нової генерації міста» здійснили цікаві проєкти, як-от, брейн-ринги «Місто. Влада. Громада», квести містом, у телепередачах МТРК  ділилися досвідом і своїми планами, волонтерська праця.

Минулий рік, наповнений воєнними потрясіннями, був особливо важким для дітей, для їх адаптації в нових умовах життя. Тому так важливо було залучати підлітків до цікавих колективних занять, а головне   корисних і емоційно позитивних.

«Якщо ви все ще не можете відірватися  від дивану і телефону, якщо вас не відпускає ваш ТЕТЕКО (телевізор, телефон, комп’ютер), усвідомте свою залежність, скажіть ТЕТЕКО: « Goodbye!!!»  і приходьте до нас. З нами весело і цікаво!» звернулась  до підліткової аудиторії у Фейсбуку координатора проєкту, методистка Палацу творчості дітей та юнацтва, керівниця пресклубу «Юний журналіст» Ольга Валькова. За рік, що минув, було здійснено чимало цікавих спільних проєктів, в тому числі  з  ровесниками з інших міст України та з-за кордону. Насамперед юних лідерів об’єднували волонтерські проекти та творчі ініціативи.

А нещодавно стартував перший в новому році офлайн-збір лідерів, який зібрав у Палаці творчості активістів «Нової генерації».

«Ми дуже сподіваємося, що всі збори, ініціативи  цього року будуть саме живі, тобто буде можливість задавати питання, спілкуватися, знайомитися з досвідом роботи лідерських шкільних осередків,  повідомив   голова ради міського учнівського самоврядування “Нова генерація міста” Микита Козлов.  Ми постійно обмінюємося досвідом волонтерської та громадської роботи з активістами шкільного життя з різних куточків України, наші старшокласники неодноразово представляли місто і виборювали призові місця на всеукраїнських зборах лідерів учнівського самоврядування. Юнаки і дівчата мають багато цікавих реалізованих проєктів. Також ми сподіваємось на тісну співпрацю з міською владою. Нам це дуже корисно, адже представники влади допомагають нам зрозуміти деякі речі, які прагнуть зрозуміти діти».

«Кажуть, сучасні підлітки не читають, не люблять поезію, не мріють… Неправда!  Ці стереотипи  зламав «Д.І.М – діти і мистецтво»  соціальний проект “Українці майбутнього” для активних підлітків, в якому ось уже місяць беруть активну участь лідери «Нової генерації» і юні журналісти,  розповіла Ольга Валькова.  Нещодавно наш проєкт  “Благодійний творчий вечір” зібрав  понад 50 учасників. Ми зібрали 3500 тисяч гривень. На ці гроші придбали необхідні речі для сім’ї загиблого Героя- захисника України. Так само активно провели зимові канікули:  з користю, не на дивані під коциком. Ми були учасниками різноманітних майстерок: оздоблювали Різдвяне печиво, власноруч робили і прикрашали свічки з вощини, малювали, спілкувалися англійською. І вже розпочали  презентації нових проєктів».

Які ці проєкти «Нової генерації міста» спільно з міською радою? Зокрема, це старт X (ювілейного) міського літературного конкурсу «Україна починається з мене»; проєкт«Мрія» від кіберполіції;  історико- краєзнавчий квест «Хто не пам’ятає своєї історії, приречений пережити її заново».

У ході зустрічі  Віра Заблоцька, ексголова «Нової генерації» розповіла, як минулого року проходив конкурс “Україна починається з мене”, як перевірялися роботи в бомбосховищах, за кордоном, в селі у бабусі без Інтернету і світла, як створювалася онлайн-версія церемонії нагородження переможців, як відшукували по усьому місту грамоти.

Цього року літературний конкурс «Україна починається з мене» відбуватиметься у таких номінаціях: «Нескорені!», «Якби я був мером …» , «Кого я вважаю сучасним патріотом», «Мій тато-герой», «Хто не пам’ятає своєї історії, приречений пережити її заново…», «Моя професія-на благо України!» та есе «Я―громадянин!» Підсумки творчого змагання будуть оголошені  20 лютого.

Тетяна Руса.

 

Back to top button