Інвестиції в перемогу: Хмельницький спрямує на підтримку ЗСУ ще понад 210 мільйонів гривень, з них 150 – військові облігації

 62 мільйони гривень  на потреби  військових частин, які  дислокуються на території громади та ще 150 мільйонів  на купівлю військових облігацій, які будуть використані на військо.Таке рішення ухвалили на черговому засіданні виконавчого комітету Хмельницької міськради

В ході засідання члени виконкому розглянули 104 питання порядку денного і ухвалили цілу низку важливих рішень. Одне з головних –  допомога фронту. Відтак традиційно внесли зміни до Програми шефської допомоги та Програми нацопору – додали на підтримку сил оборони ще понад 62 мільйони гривень. З них 15 мільйонів на придбання дронів. За словами начальника фінансового управління Хмельницької міськради Сергія Ямчука, на закупівлю безпілотників з міського бюджету вже спрямували 35 мільйонів гривень.

Ще один варіант матеріальної допомоги українському війську – військові облігації. На їх придбання з міського бюджету буде використано 150 мільйонів гривень. Ці кошти Хмельницька громада  дає державі в борг, а вона  їх  спрямовує   виключно на  фінансування військових операцій.  При цьому  в обумовлений строк громада  отримає відсотки від тіла боргу, а  через три місяці держава повністю погасить  облігацій. Тобто держава гарантує повернення коштів у повному обсязі з відсотками.  У такий спосіб Хмельницький  вже не вперше  допомагає  нашій армії фінансами і й  сам  отримує дохід, який знову ж таки використовує на допомогу ЗСУ.

Одне з рішень стосувалось ремонтів укриттів. За рахунок перерозподілу бюджету громади на ці цілі буде додатково виділено  3 мільйони 700 тисяч гривень. Зокрема це стосується сховищ, які знаходяться в  приміщеннях бюджетної сфери, в тому числі й у закладах освіти, а також у  житлових будинках.   Ще 4,5 мільйона гривень спрямують на  соціальні програми для родин загиблих Героїв та поранених військовослужбовців.

Три родини полонених або безвісти зниклих військовослужбовців отримають матеріальну допомогу в розмірі 50 тисяч гривень кожна.  Матеріальна допомога буде надана й 102 мешканцям Хмельницької громади. Серед адресатів  –  родини загиблих Героїв, родини поранених воїнів і діти, яким потрібно лікування. На це буде виділено 941 тисяча гривень.

Понад півсотні домогосподарств, які постраждали від терористичної атаки рф, отримають матеріальну допомогу на загальну суму 651 тисяча гривень. Додаткове фінансування отримає й  Хмельницька міська лікарня. За словами міського голови, мова йде про 9 мільйонів 200 тисяч гривень. За ці кошти заклад має придбати оздоровчий заклад реабілітаційного типу поблизу села Головчинці. « В цьому закладі ми плануємо створити  Центр психічного здоров’я. Це буде заклад реабілітації для військовослужбовців, для поранених військовослужбовців , для родин загиблих», –  прокоментував  Олександр Симчишин.

Ще одне ухвалене рішення виконкомом стосувалося заробітної плати освітян. Щоб закрити  дефіцит з боку держави, на ці цілі з бюджету громади виділять 32 мільйони гривень. Проголосували члени виконкому й ряд інших, важливих для життєзабезпечення громади питань. Частину з них розглянуть депутати на черговій сесії Хмельницької міськради.

Євген Ковтун

Back to top button