Історія трьох пікапів

За два місяці ГО “Захист — об’єднання волонтерів” придбала три автомобілі (пікапів) для підрозділу Сил протиповітряної оборони, який захищає небо Хмельниччини, оголосивши на початку грудня минулого року акцію “Захистимо небо разом”.

5 лютого з подвір’я “Захисту” до підрозділу ППО відправився третій пікап “Mitsubishi L200”, цього разу оснащений прожектором. Автомобіль обійшовся волонтерам у 260 тис. грн. Його придбали в Європі, а тут провели технічний огляд і пофарбували. “Цей збір згуртував хмельницьких блогерів, підприємців, творчі та освітянські колективи і став справді народним. Ця ініціатива — вдалий приклад об’єднання всіх небайдужих, це спільна праця. Загалом за півтора місяця було зібрано понад 750 тис. грн”, — зазначила голова ГО “Захист — об’єднання волонтерів” Катерина Луцик.

Історія трьох пікапів — це й історії різних людей, які не втомилися від війни і знають, що допомога ЗСУ — це участь у ній кожного тут, у тилу. У ВЦ “Захисту” 5 лютого зібрались ті, хто задонатив на третю автівку найбільше, і розповіли, як долучились до справи. “Ми ще з 2014 року займаємося волонтерством, — каже Ірина Гнатюк, заступниця директора з виховної роботи ліцею №18. — І тепер маємо свій волонтерський рух “Нескорені”. Допомагаємо нашим захисникам на всіх бойових напрямках, перебуваємо на постійному зв’язку, тому знаємо їхні запити. Також відправляємо посилки через наших друзів — ГО “Захист”. Це об’єднує всю нашу ліцейну, батьківську громади. Чимало педагогів стали волонтерами. Тетяна Гайдамашко виготовляє на гуртку з дітьми сувеніри, які продають на благодійних ярмарках. Іванна Моркотун щомісяця виїжджає з дітьми в госпіталі, в міську лікарню, в психоневрологічний диспансер до поранених бійців, діти влаштовують благодійні концерти”. Дев’ятикласниця Дарина Шмарко розповіла, як працюють “Нескорені”: двічі на місяць оголошують збір коштів на конкретну потребу для ЗСУ, влаштовують ярмарки та лотерії. “Збирали на пікапи, хімічні грілки, ліки, розкладайки. Нам це важливо морально додає впевненості”.
Блогери Сергій Савчук і Сергій Слободянюк створили у тік-тоці блог “Кіпуш-дроник”, де постійно нагадують підписникам про збір коштів для ППО. “Збирати кошти стає все важче, проте робити це все одно необхідно. Ми в грудні почали з нуля гривень, і коли дійшли до 262 тисяч — перевели на волонтерський рахунок. Ми знімали гумористичні ролики на платформах тік-ток, Інстаграм і Ютуб, — розповів Сергій Савчук. — Ці ролики бачила велика кількість людей, і справа пішла. Нині на часі виконання нових запитів від військових”. Ткачук Анна — підприємиця, власниця салону краси. За півтора дня організувала майстер-клас для перукарів за донати. Загалом зібрала понад 17 тисяч гривень. “У нас навіть був донат від майстра з Чикаго, яка переказала дуже вагому суму”, — каже Анна.

Серед творчих колективів першість виборов зразковий народний колектив танцю “Подолянчик”, який з 1989 року організовує всеукраїнський фестиваль “Зимові візерунки”. “Цього року до нас приїхали три колективи з Харкова. Вони взагалі зараз не мають можливості виступати, у підвалах займаються. Тому для них це стало дуже вагомою подією. І вони також долучились виступами до наших благодійних концертів. Зібрали понад 26 тисяч гривень”, — розповів керівник колективу Іван Гуреїв.
Благодійне донорство — ще одна складова грошових зборів. Про це розповіла виконуюча директорка Хмельницького відділення “Biopharma Plasma” Людмила Щербатюк: “Коли донори долучаються до здачі плазми крові, вони отримують грошову винагороду в розмірі 280-340 гривень. І мають можливість скерувати ці кошти на благодійність. Цього разу безкоштовно здали плазму крові 50 донорів. І до них долучилися волонтери центру “Захист” як донори”.

Від Хмельницького ПП “РЕЗОНАНС ПЛАСТ” надійшло 55 тисяч гривень. “Ми постійно донатимо. Якщо звернулася Катя Луцик, значить, треба. Я вважаю, що донати мають стати буденністю життя бізнесу, — зазначив директор підприємства Роман Осадчук. — Коли збирали на коптери для Бахмутського напрямку, ми за кілька хвилин зібрали півмільйона гривень разом з іншими підприємцями. Бо знаємо, успіх ЗСУ залежить від того, як ми тут, в тилу, працюємо”. Третій пікап для ППО оснащений прожектором. Його волонтери придбали за донати двох початкових шкіл: №№1, 4. У першій — наколядували і нащедрували, в четвертій оголосили акцію “Світло для ППО”.

“Автівки нам вкрай потрібні для швидкого висування екіпажу на точку виконання бойового завдання, — звернувся до присутніх представник підрозділу ППО, водій кулеметного взводу Роман. — На нього поставлять кулемет. Машина хороша — надійна і прохідна. Бо вона не по асфальту буде їздити, а по болотах і полях переважно. Дякуємо всім, хто долучився до зборів для виконання нами бойових завдань на території області”.
Тетяна Слободянюк

Back to top button