Каша “Зозуля” — самобутня українська страва

Ніжна та солодкувата на смак пшоняна каша з чорними вкрапленнями маку дійсно дещо нагадує рябеньку пташечку. В селі Дашківці, що на Вінниччині, вже три покоління готують неймовірно смачну кашу під назвою “Зозуля”, яку довго томлять в печі, щоб досягти того самого унікального смаку.

Щоб точно зберегти цей унікальний рецепт, його занесли до об’єктів нематеріальної культурної спадщини України. А ми з вами можемо приготувати кашу “Зозуля”, посмакувати нею, бо страва існує, поки про неї пам’ятають.

Інгредієнти:

350 г пшона, 1 л молока 2,5%,  2 яйця, 150 г цукру,  100 г маку, 200 г вершкового масла 82,5%,  дрібка солі, родзинки (для подачі).

Пересипте 100 г маку в миску та залийте окропом. Залиште на годину. Залийте окропом 350 г пшона та залиште на 20 хвилин. Потім відкиньте на дрібне сито, помийте та перекладіть до каструлі. Залийте крупу молоком. Доведіть до кипіння, періодично помішуючи, а потім зменшіть вогонь до середнього. Варіть 15-20 хвилин. Воно не повинно розваритися. Мак відкиньте на дрібне сито та почекайте, поки вся рідина стече. Перекладіть до пшоняної каші. Вбийте в миску яйця, додайте 150 г цукру та збийте віничком до об’єднання. Влийте суміш у каструлю з пшоном та додайте 100 г вершкового масла. Ретельно перемішайте, накрийте кришкою та зробіть маленький вогонь. Варіть ще 20 хвилин. У кінці приготування додайте другу половину вершкового масла і знову ретельно перемішайте.  Подавайте кашу теплою до столу. За бажанням посипте зверху замоченими родзинками.

Back to top button