Кількість вишів скоротять утричі

За останні 15 років кількість випускників в Україні скоротилася майже вдвічі, тому в Міністерстві освіти і науки України заговорили про необхідність модернізації закладів вищої освіти (укрупнення або скорочення їх кількості).

У жовтні минулого року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про реформу вищої освіти в Україні. Наразі він прийнятий за основу. Цей законопроєкт не лише про зменшення кількості університетів, а й про покращення їхньої якості. Документ передбачає, що студентам нададуть право змінювати спеціальність після першого-другого курсів, контрактники зможуть обирати тривалість навчання, заочну форму замінить дистанційна. Крім того, заклади вищої освіти матимуть більшу автономію.

Необхідність реформи у МОН пояснюють стрімким зменшенням випускників. Минулого року в Україні було приблизно 360 тисяч випускників шкіл. У 2008-му це число сягало 640 тисяч. Подальші прогнози, на жаль, невтішні, особливо враховуючи фактор війни, яка триває вже третій рік. Щодо університетів, то у 2008-му, коли в Україні функціонувало приблизно 350 закладів вищої освіти, в середньому було 6700 студентів на заклад освіти. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3400 студентів. Цього замало, на думку МОН, кількість студентів має перевищувати 5000 — для вищої конкуренції серед студентів та викладачів. Міністерство нібито не планує різких змін освітньої мережі. Зокрема, зі 140 закладів вищої освіти, які перебувають у сфері управління МОН, планують залишити до 100. Приєднання буде плавним, бо для гармонізації програм необхідно 1-1,5 року. Студенти, які колись вступили до “слабшого” вишу, отримають можливість закінчити більш престижний університет. Окрім того, кожне об’єднання буде супроводжуватись інвестицією Міністерства освіти та науки з коштів Світового банку на закупівлю навчально-наукового обладнання. Розмір такої інвестиції складатиме від 1 до 1,5 мільйона доларів США.

Ще однією причиною необхідності реформи освіти є затребуваність в Україні насамперед робітничих професій. Адже нині на ринку праці, і така тенденція збережеться і в майбутньому, після нашої перемоги, є великий дефіцит спеціальностей, які не потребують вищої освіти.

Щодо ситуації на Хмельниччині, у нас діють 13 ВНЗ, у яких навчаються понад 18 тисяч студентів. Наразі на кількість населення області стільки вишів не потрібно. Отож їх будуть укрупнювати або скорочувати.

Жанна Бойчук

Back to top button