Кладовища без пластику: хмельничан просять відмовитися від штучних квітів на поминальні дні

 

За давнім християнським звичаєм  у пасхальні дні ми згадуємо поминальною молитвою померлих. Готуємось до  цього  дня заздалегідь: прибираємо біля могил, миємо надгробні плити, купуємо лампадки, ну і, звичайно, квіти. Особливо великий попит на штучні квіти. На міських ринках міста вже майже місяць ломляться прилавки від  цього ядучого різнобарв’я пластику. Люди їх купують, бо вони і дешеві, і стоять довше. А ось і влада міста, і дирекція самих кладовищ, екологи та церква  такої прихильності до пластику не підтримують. Як альтернативу пропонують прикрашати могили живими рослинами, або ж просто запалити свічку та щиро помолитися. Цього, кажуть священики, цілком достатньо.

Адже  ця штучна краса  не має жодного сакрального чи релігійного значення. Та попри те, що зараз все більше вірян прислуховуються до такої поради,     відмовляються від пластикових оберемків не всі, навіть попри те, що свій яскравий колір “ця краса” втрачає вже через два-три місяці і  позбутись її  без шкоди для довкілля неможливо або вкрай складно. Навіть пластикові пляшки становлять меншу біду, оскільки можуть піддаватися  сортуванню та  переробці. А ось штучні квіти – ні, бо їх виготовляють з різних видів штучних матеріалів і їх не можливо відсортувати. Відтак на сміттєзвалищі ця отрута розкладається  від 100 до 500 років, забруднюючи ґрунт, повітря та   ґрунтові води. Не менш серйозна ситуація  в  селах, де  використані штучні квіти люди просто спалюють. Відтак  у повітря потрапляють токсичні речовини, серед яких важкі метали, діоксини, фенол, формальдегід, оксиди азоту, що призводять до численних хвороб, зокрема й онкологічних.

Оскільки на даний час не існує законодавства, яке б  забороняло ввозити  в  Україну штучні квіти або використовувати  їх для прикрашання могил,офіс «Розумне довкілля. Хмельницький» закликає хмельничан відмовитися від штучних квітів. На черговій 25-й сесії Хмельницької міської ради депутати ухвалили рішення «Про покращення екологічного стану довкілля міста Хмельницького». Згідно з рішенням, юридичним і фізичним особам рекомендовано не здійснювати реалізацію продукції з синтетичних полімерів (штучні квіти, вінки та корзини тощо) на території міста Хмельницького. Також рекомендовано хмельничанам припинити використання, розміщення, покладання на об’єктах благоустрою територіальної громади міста Хмельницького (особливо на міських кладовищах, меморіальних комплексах, пам’ятниках та культових спорудах) штучних квітів, вінків та корзин тощо. Відповідно до ухваленого документу, роз’яснювальну роботу з жителями міста про шкоду, яка завдається довкіллю при використанні та утилізації продукції з синтетичних полімерів, проводитимуть представники релігійних конфесій міста. Духовна рада християнських церков і релігійних організацій міста Хмельницького підтримала ініціативу влади міста щодо покращення екологічного стану довкілля міста Хмельницького, звернувшись до усіх християн із закликом утриматися від використання штучних квітів.

 Євген Ковтун

 

Back to top button