Кліматологи попереджають: влітку готуйтеся до спеки

Глобальне потепління почалося в минулому столітті. Кожне десятиліття після 1960-х було тепліше попереднього, а 2010-ті стали найтеплішими за всю історію спостережень. У 2024 році спека по всьому світу може вийти на абсолютно новий рівень, попереджає вчений з Оклендського університету Кевін Тренберт.

У 2023 році були побиті всі рекорди. Найвищі денні температури, коли-небудь зафіксовані у світі, були на початку липня. Також була зафіксована аномально висока температура поверхні моря за всю історію спостережень. Згідно з попереднім аналізом у червні спостерігалася найвища глобальна середня поверхнева температура, а ступінь морського льоду Антарктиди була рекордно низькою. Тим часом концентрація вуглекислого газу в атмосфері продовжує зростати. Наслідки такої спеки включають проливні дощі в деяких частинах світу і надмірну спеку з лісовими пожежами в інших місцях планети.

Найбільше збільшення температури і найтепліші роки, як правило, відбуваються на останніх стадіях явища Ель-Ніньо, вважають вчені. Тож вірогідно цьогорічне літо буде теж спекотним.

Минулого літа населення планети страждало від рекордної за всю історію спостережень спеки, що зірвала відпочинок величезної кількості туристів.

Втім, як вважають світові кліматологи, надалі планету продовжать штормити екстремальні умови, причому хвилі пекельної спеки будуть змінюватися різким похолоданням і сильними ураганами.

Так, за словами професора кліматичної науки в університеті Редінга Річарда Аллана, спекотна погода минулого року, ймовірно, повториться і в цьому році, але потім ситуація буде протилежною.

Ель-Ніньо вже слабшає. Схоже, що в цьому році він сильно послабиться і потрапить у свою полярну протилежність — Ла-Нінья. Погода типу Ель-Ніньо в Південній Америці може послабитися, але глобальне тепло продовжиться. Цього року, ймовірно, будуть аналогічні 2023 року температури”, — пояснив він.

Back to top button