Коли час не на користь: у Хмельницькому не будуть заморожувати будівництво Палацу спорту, готовність якого складає понад 90 відсотків

Палац спорту – це дітище міста. В його будівництво, як стартувало в 2019 році, вкладені не лише великі кошти, зусилля та   праця. Цей  наймасштабніший  об’єкт, усі  системи  якого запроектовані за світовими стандартами,  надважливий   не лише для міста, де спорт у пріоритеті. Крім проведення спортивних змагань,  в тому числі й міжнародних, у ньому планували проводити різноманітні концерти, масштабні форуми, виставки, фестивалі. Будівля зводилась швидкими темпами  не зважаючи на пори року. На очах містян змінювався не лише її фасад, а й арена,  розрахована на три тисячі глядацьких місць,   трибуни, спортивні зали.  На початку 2022-го в Палаці спорту були завершені усі чорнові роботи: під’єднане централізоване теплопостачання, вода, підведена каналізація, збудована каналізаційна насосна станція, змонтовані всі крісла, світло, випробуваний  звук . Словом, будівництво практично вийшло на фінішну пряму і за належного фінансування до кінця 2022 року його планували завершити, якби не повномасштабна війна. Вона змістила усі пріоритети і відклала усі  мирні плани, але попри  те, що будівництво після 24 лютого  фактично зупинилося, його не заморозили. Торік, щоб дати можливість проводити бодай  частково найпростіші  будівельні роботи, задіяли механізм фінансування коштом сплати податків підрядником. Цього року влада міста  так само шукає можливості, аби  тримати будівництво на плаву – це в гіршому випадку. Оскільки є ще надія на державне фінансування.

« Ми цього року в  бюджеті 2023 заклали  формально 3 мільйони гривень для того, щоб можна було  проводити найпростіші роботи , щоб повністю не морозити об’єкт  ну і далі понаписували листи  як і в попередні роки на державне фінансування»,  –  повідомив міський голова Олександр Симчишин.

На даний час готовність об’єкта складає 90 відсотків. В порівнянні з тим, що вже зроблено, залишилися  не багато: благоустрій  прилеглої території та оздоблювальні роботи в середині будівлі, зовнішнє освітлення, облаштування парковки, під’їздів. Самотужки  місто не впорається.  Якщо торік, щоб здати Палац спорту в експлуатацію,   потрібно було майже  130 мільйонів гривень, то сьогодні через подорожчання будівельних матеріалів та проблем з логістикою, сума зросла. Але сенс завершити будівництво є, попри те, що час працює не на користь.

«Завершити роботи на такому об’єкті, коли він майже готовий,  має багато своїх плюсів, бо він міг би використовуватися як стаціонарний пункт обігріву  на кілька тисяч людей  у випадку проблем з електро, водо, теплопостачання. Чим довше він  затягуватиметься,  тим дорожчим   він буде»,  –  зазначив Олександр Симчишин.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button