Комплекс РЕБ від громади

 

Знову розпочинаємо тиждень із допомоги Силам Оборони. Цього разу передаємо комплекс РЕБ. Виробник — український, комплекс придбаний за запитом однієї із військових частин. Вартість разом із додатковим обладнанням — понад 2 млн грн.

.

Очікуємо нову поставку засобів РЕБ та РЕР на понад 4 млн грн та низки квадрокоптерів та FPV-дронів. Також оголосили нові закупівлі”, повідомив міський голова Олександр Симчишин.

Два роки тому ніхто з військових і не думав, що засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) потрібні будуть на всіх ділянках фронту і стануть ключем до перемоги у війні з безпілотниками. Переосмислити цю технологію змусила поява FPV-дронів. Чи не єдиний спосіб знищити ворожий FPV або “мавік” це перервати його зв’язок з оператором, кажуть військові. Нині Україна прагне виробляти якомога більше РЕБ та одночасно відшуковувати слабкі місця у ворожих системах.

Воєнні експерти наголошують, що ворог значно краще опанував цю технологію, тож Україні терміново потрібно наздоганяти. Проте лінія фронту ще далека від повного забезпечення засобами радіоелектронної боротьби. Щоб закрити цю потребу, Україна повинна пришвидшити розробку і реалізацію пристроїв. Як йдеться у повідомленні на сайті компанії Kvertus, одного з найбільших українських виробників РЕБ, у 2024 році увага державного замовника до засобів РЕБ помітно зросла. “У 2022 році ми постачали десятки комплексів на місяць. У 2023-му сотні, у 2024-му тисячі”, зазначено у статті.

Ольга Озерна

Back to top button