Комунальні турботи міста

Далеко не всі над цим задумуються. Але кожен житель нашого міста, без перебільшення, оточений турботою працівників комунального господарства.
Ви наповнили чайник водою з крана у своїй квартирі? Цією водою вас забезпечує “Хмельницькводоканал”. Ви гуляєте у парку, дихаєте чистим повітрям й насолоджуєтеся квітковими композиціями? Це робота працівників КП по зеленому будівництву та благоустрою міста й КП “Парки і сквери міста Хмельницького”. Ви ідете освітленими вечірніми вулицями, почуваєтеся в безпеці? Це заслуга “Міськсвітла”. Одним словом, у щоденному плині нашого міського життя — робота хмельницьких комунальників. І якщо ви над цим не задумувалися, отже, свою роботу вони виконують якісно.


Ми ведемо мову із заступником директора департаменту інфраструктури міста — начальником управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради Василем КАБАЛЬСЬКИМ.

— Василю Нарцисовичу, які функції покладені на управління комунальної інфраструктури міста?
— Основними завданнями нашого управління є забезпечення комплексного розвитку комунального господарства Хмельницької міської територіальної громади з питань експлуатації та ремонту водовідведення, дорожнього та зеленого будівництва, благоустрою території, надання комунальних, побутових та ритуальних послуг, виконання ремонтно-будівельних робіт.
До структури управління входять п’ять відділів: бухгалтерського обліку та звітності, з благоустрою, з організації безпеки дорожнього руху, інженерних мереж та комунікацій, з ремонту дорожньої інфраструктури. Для нас усі підрозділи та працівники найголовніші, адже міцний і вмотивований колектив — запорука успішної роботи будь-якої організації.
Також управлінню підпорядковано 11 діючих комунальних підприємств: по зеленому будівництву та благоустрою міста; з будівництва, ремонту та експлуатації доріг; “Міськсвітло”, “Спецкомунтранс”, СКП “Хмельницька міська ритуальна служба”, КП “Парки і сквери міста Хмельницького”, “Муніципальна дружина”, “Південно-Західні тепломережі”, “Хмельницьктеплокомуненерго”, “Хмельницькводоканал”, “Акведук”.

— У 2023 році освоєно майже удвічі більше бюджетних коштів, ніж у 2022-му. Як це вдалося у такий складний період, під час війни?
— Позитивний результат роботи за 2023 рік управління та комунальних підприємств — це результат командної роботи всіх комунальників. Вони не лише виконували свої безпосередні посадові обов’язки, а й активно допомагали відновлювати будинки на прифронтових територіях, ліквідовували пошкодження, яких зазнала наша територіальна громада внаслідок російської збройної агресії.
Окрім того, нині наші комунальники також беруть участь в облаштуванні фортифікаційних споруд на сході країни.

— Однак на організації благоустрою населених пунктів освоєно лише 94% коштів. Чому не вдалося зробити це повністю?
— Від початку повномасштабного вторгнення у 2022 році основним пріоритетним напрямком видатків бюджету Хмельницької міської територіальної громади є підтримка ЗСУ та допомога громадянам, які постраждали внаслідок військової агресії. Тому частина коштів перенаправлена на військові потреби. Варто зауважити, Хмельницький демонструє один з найвищих показників (37%) підтримки ЗСУ у відсотковому співвідношенні до власного бюджету.

— Здійснюється капітальний ремонт на кладовищах територіальної громади. Особливе місце нині займає Алея Слави на кладовищі у Раковому. Її благоустрою, певно, приділяється особлива увага?
— Минулого року провели капітальні ремонти з відновлення та заміни огорож на кладовищах територіальної громади: встановили бетонні огорожі у селах Пархомівці, Масівці, Водички, Климківці. Алея Слави, на жаль, в нашому місті вже не одна. На міському кладовищі у Раковому облаштовано дві Алеї Слави. На одній із них, облаштованій 2023 року, встановили 90 п. м металевої огорожі з воротами та 125 п. м бетонної огорожі. Нині на обох алеях тривають робоити з благоустрою: між рядами поховань збудовано пішохідні доріжки. У 2024 році планується збудувати колумбарій для Героїв, які зникли безвісти, та встановити модульну вбиральню.

— Попри всі труднощі, місто намагається утримувати вулично-дорожню мережу в належному стані. Тривають ремонти. Чи повністю освоюються виділені кошти?
— Як я вже зазначав, від початку повномасштабного вторгнення основний пріоритет видатків бюджету Хмельницької міської територіальної громади — підтримка Збройних Сил України та допомога громадянам, які постраждали внаслідок терористичних актів країни-агресорки.
Цьогоріч капвидатків на ремонт вулично-дорожньої мережі міста не передбачено. Належний експлуатаційний стан підтримується виконанням поточних ремонтів, ліквідацією пошкоджень струменевим методом.

— Чи ремонтуються дороги в селах міської територіальної громади?
— Працівники нашого управління спільно зі старостами провели обстеження вулично-дорожньої мережі в селах нашої громади та визначили пріоритетність стосовно першочергового ремонту вулиць. Планом робіт охоплено всі шість старостинських округів. Так, з 11 червня розпочато поточний ремонт у селі Давидківці на вулиці Тихій (ремонт щебеневого покриття).

— Найголовніше у холодний період року, звісно ж, забезпечення теплом осель хмельничан. Особливо складно робити це нині, під час війни. Яким чином вдається цього досягати?
— Опаленням та гарячою водою оселі хмельничан забезпечує МКП “Хмельницьктеплокомуненерго”. Готуючись до опалювального сезону, колектив досвідчених працівників проводить такі ремонтні роботи: модернізація, технічне переоснащення та реконструкція котелень та ЦТП; заміна зношених теплових мереж попередньо ізольованими трубами; ремонт та налаштування когенераційних установок; встановлення та підключення додаткових генераторів. Роботи, в основному, виконують власними силами, лише незначно залучаючи фахівців з налагоджувальних робіт та постачальників обладнання.

— Чи має місто у достатній кількості генератори, щоб забезпечувати під час відключень світла роботу критичної інфраструктури?
— Усі підприємства критичної інфраструктури Хмельницької територіальної громади забезпечені засобами резервного живлення. На МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” обліковується 63 генератори та 15 когенераційних установок, які виробляють електроенергію та тепло. На МКП “Хмельницькводоканал” — 31 генератор.

— Не менш важлива для якісної підготовки до холодної пори року й модернізація паливних котлів…
— Так, модернізація паливних котлів проводиться постійно. За останні три роки проведено капітальний ремонт та модернізацію 16 котлів: замінено конвективні частини котлів, димогарних труб, проведено заміну пальників та автоматики, замінено насоси старого зразка на сучасні енергоефективні із встановленням частотних регуляторів.

— Критично важливим для населення є забезпечення питною водою. Як відомо, минулого року побудовано артезіанську свердловину на Чернелівському водопроводі. Подача води стала ще більш стабільною?
— У 2023-ому МКП “Хмельницькводоканал” в селі Чернелівка побудувало нову артезіанську свердловину глибиною 45 м. Це дозволило збільшити обсяг подачі води. Якість піднятої води щоденно перевіряється лабораторією підприємства.

— Як забезпечуєте водою мешканців сіл територіальної громади?
— На даний час централізованим водопостачанням забезпечені шість сіл: Пархомівці, Давидківці, Пирогівці, Івашківці, селище Богданівці та частково Шаровечка. Розпочаті роботи та придбані матеріали для водопостачання п’яти сіл: Велика Калинівка, Копистин, Малашівці, Водички, Богданівці. У минулому році здійснено поточний ремонт мережі водопостачання у Пирогівцях та побудовано комплексні очисні споруди.

— Минуло майже шість місяців з початку року. Що зроблено за цей час? Що є, на вашу думку, найвагомішим?
— Найважливіше — це проходження осінньо-зимового періоду 2023/2024 років. Ми зуміли забезпечити безперебійну подачу тепла, холодного, гарячого водопостачання та водовідведення громади, а також належне утримання її вулично-дорожньої мережі. Нині знову готуємо об’єкти житлово-комунального господарства до осінньо-зимового сезону 2024/2025 років. Головне завдання — бути з теплом і водою.

— Війна триває, виснажує наші сили. Чи зможемо протистояти викликам сьогодення?
— Саме завдяки самовідданій боротьбі наших Збройних Сил маємо можливість робити все, аби безперебійно надавати житлово-комунальні послуги. Разом з тим команда комунальників працює в посиленому режимі, адже працівників не вистачає. Багато з них із зброєю в руках захищають Батьківщину. 170 комунальників нині на фронті. На жаль, серед них є поранені, зниклі безвісти та загиблі герої. Низький уклін і слава українським воїнам!

— Дякую, Василю Нарцисовичу, за розмову.


Розмовляла Тетяна Кірик

Back to top button