Комунальники Хмельницької громади до снігу та ожеледиці підготувались завчасно

Майже шість з половиною тисяч тонн піщано-сольової суміші для утримання вулично-дорожньої мережі у зимовий період заготували цьогоріч хмельницькі комунальники. На це з бюджету громади виділено 25 мільйонів гривень.

Торік через дефіцит технічну сіль довелося купувати за кордоном. Відповідно зросла не лише її вартість, а й доставка. Щоправда через теплу зиму і малу кількість снігу з шести тисяч тонн використали менше чотирьох. Цього року, аби було чим посипати дороги під час ожеледиці, комунальники подбали завчасно. 115 тонн піщано-сольової суміші управляючі муніципальні компанії вже розвезли на свої об’єкти. Ще майже 200 тонн комунальники доставили в старостинські округи. За потреби піщано-сольову суміш довозитимуть.

На 80 відсотків суміш складається з піску. До нього додається десять відсотків щебеневого відсіву та десять відсотків солі з антизалежувачем. Така сіль може зберігатися значно довше, не втрачаючи при цьому своїх властивостей. Загалом нам мають привезти з-за кордону більше чотирьох тонн солі на зимовий період для утримання доріг. Пісок є наш, український”, — розповів виконувач обов’язків директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталій Засоренко.

Окрім соляно-піщаної суміші підприємство придбало техніку та спеціальне обладнання для очистки доріг від снігу. Зокрема, чотири трактори, які без проблем можуть заїжджати на вузькі тротуари у різних мікрорайонах міста. Водночас їх можна використовувати і в літньо-осінній період, як навантажувачі. Також для розчистки та посипання доріг підприємство придбало п’ять 5-тонних та три 20-тонних самоскиди, оснащені спеціальними бункерами для піщано-сольової суміші та дозаторами. З бюджету Хмельницької громади на придбання техніки було спрямовано 45 мільйонів гривень.

Уже проговорено алгоритм роботи, сформована чергова зміна. Тільки ми бачимо, що передають мінусову температуру і сніг, ми ставимо в чергування вже зміну для утримання дороги. В одну зміну 13 механізмів вже ставиться на чергування. Взагалі вже до зимового періоду підготовлено понад 35 одиниць техніки — це і навантажувачі, і трактори, які очищують пішохідну зону нашого міста”, — зазначив Віталій Засоренко.

Євген Ковтун 

Back to top button