Ковід повертається? Чому люди важко хворіють?

Пандемія Ковід-19 уже позаду, проте люди продовжують хворіти по всьому світу. Згідно зі статистикою, станом на 10 січня 2024 року в світі понад 700 млн осіб хворіють на коронавірус, майже 7 млн померли від недуги. В Україні нині хворіють понад 5,5 млн населення. І це дуже багато.

На думку лікарів, вірус Ковід-19 продовжує циркулювати й мутувати, отож слід бути готовими до нових його штамів. Уже фахівці кажуть, про розробку нової комбінованої вакцини, яка допоможе вберегтися від ускладнень і Ковіду, і грипу.

Оскільки кількість випадків захворювання на “корону” і грип збільшилася у світі, голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреїсус закликав і надалі носити захисні мавки, дотримуватися соціальної дистанції, робити тестування та щеплення.

Міністерство охорони здоров’я України також дає рекомендації та нагадує, що медичні маски, дотримання дистанції та локальний карантин — це базові протиепідемічні норми та профілактика Ковід-19. Незважаючи на скасування загальнонаціонального карантину, вони діють в Україні на постійній основі, а такі заходи можуть бути застосовані в окремих містах чи областях, навіть окремих установах чи закладах освіти, де зафіксовано перевищення епедпорогу.

При цьому в кожній області різний рівень захворюваності для оголошення карантину. Його вираховують, виходячи з кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону.

Коли слід одягати маску?

Якщо ви відчуваєте ознаки застуди, кашляєте чи чхаєте, і при цьому не можете залишатися вдома.

Якщо ви доглядаєте за хворим на ГРВІ, ковід чи грип.

З метою додаткового захисту в місцях великого скупчення людей

Лікарям, медичним працівникам під час огляду пацієнтів.

За появи ознак вірусного захворювання медики закликають не займатися самолікуванням, а звертатися до сімейного лікаря. Пам’ятайте народну мудрість: береженого Бог береже.

Back to top button