Кухарі хмельницьких закладів освіти сіли за парти

 

Реформа шкільного харчування знову на часі. Може, навіть більше, ніж рік тому. Бо тепер йдеться не лише про меню та поживність від  якого залежить  і якість навчання,і психологічний стан наших дітей, а й про те на якому кухонному обладнанні готують страви в школах та дитсадках.  У 2021 році   Хмельницькою міською радою  для харчоблоків  було придбано кухонного  обладнання на 2 млн гривень. Його  отримали тоді 39 закладів освіти.Здавалося, війна поставить на паузу  реформу харчоблоків.  Але наприкінці минулого року для закладів освіти місто закупило нове кухонне оснащення  ще на 1 мільйон гривень.

Але мало оновити харчоблоки сучасною кухонною технікою і поміняти назви страв у меню. Потрібні спеціалісти, які знають сучасні тенденції та  дотримуються вимог безпечного  і повноцінного харчування. З цією метою в усіх  освітніх закладах України впроваджується міжнародний стандарт  НАССР, що передбачає безпечність всього процесу  приготування їжі: від закупівлі продуктів  –  до готових страв на столах в їдальні. Аби опанувати нові  стандарти,  два дні навчалися кухарі з усіх освітніх, в тому числі й дошкільних   закладів  Хмельницької тергромади на семінарі «Стандарт НАССР — важливий інструмент для контролю безпеки харчування в закладах освіти».

Базою проведення став ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг». Як повідомляють в освітньому департаменті, захід такого рівня в нашій громаді відбувся вперше. До участі в семінарі залучили всіх шеф-кухарів закладів дошкільної освіти, а проводили заняття найкращі, авторитетні фахівці Центру. Учасники семінару ознайомились з виставкою новітнього  кухонного обладнання, побачили новий спецодяг, спеціалісти  департаменту освіти, дієтологи  та технологи провели відповідні заняття та консультації. Власним досвідом  ділились провідні майстри  Центру професійної освіти сфери послуг. Найактивнішою стала  друга частина семінару, практичні заняття: приготування та представлення готових страв, виробів з тіста та напоїв дитячого дошкільного харчування; майстер-клас з різновидів випічки.

По завершенню семінару  його учасники отримали відповідні сертифікати.

Вікторія Катрич.

 

Back to top button