Кулінарний хаб відкриють на базі Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг

Кулінарний хаб — це місце із сучасним обладнанням, де навчатимуть нинішніх та майбутніх кухарів готувати страви з оновленого меню. Нагадаємо, у навчальних закладах України понад два роки тому розпочали реформу шкільного харчування, що передбачає модернізацію кухонь, їдалень у школах та садочках, підвищення кваліфікації кухарів, запуск кулінарних хабів, розроблення навчальних програм.

Директорка Хмельницького центру ПТО сфери послуг Євеліна Царьова в інтерв’ю ТРК “Місто” розповіла: “Кілька років тому розпочалася реформа шкільного харчування. Наш навчальний заклад активно долучився до її реалізації. Протягом двох років ми спілкувалися з представниками, фахівцями харчоблоків, їдалень, провели цикл семінарів. Це нас надихнуло на створення кулінарного хабу, що стане майданчиком для навчання і перекваліфікації кухарів шкіл та дитсадків області. А студенти закладу, які опановують професії кухаря, кондитера чи пекаря, зможуть займатися там під час виробничого навчання”.

Реалізовують проєкт за ініціативи Міністерства освіти і науки України. Створення хабу в нашому місті обійдеться у понад 14 мільйонів гривень. 40% суми виділять з бюджету громади. За ці кошти зроблять ремонт приміщення та закуплять необхідне обладнання.

Приміщення хабу потребує капітального ремонту. Його поділять на три зони. Світлана Горпинич, викладачка спецпредметів Хмельницького центру ПТО сфери послуг пояснює: “В основній зоні учні, відвідувачі курсів підвищення кваліфікації зможуть готувати страви за новою технологією, у другій зоні демонструватимуть страви, влаштовуватимуть майстер-класи та презентації. Третя — так званий гарячий цех, де розмістять сучасне устаткування. Слухачі курсів зможуть опанувати нове обладнання, аби потім передати знання своїм колегам”.

Для кулінарного хабу закуплять понад 40 одиниць новітнього обладнання. Головна мета хабів — забезпечити заклади освіти достатнім штатом висококваліфікованих працівників. Це потрібно для якісного та безпечного харчування школярів, а також випрацювати здорові харчові звички у дітей.

Жанна Бойчук

Back to top button