Майдан навчив нас перемагати

20 лютого — День Героїв Небесної Сотні, який став кульмінацією трагічних і героїчних подій січня-лютого 2014 року, коли в ході Революції Гідності відбулися масові розстріли майданівців. Щороку мелодія “Плине кача”, що стала піснею-молитвою Небесної Сотні, лине над Україною, пронизує болем наші серця і пам’ять, хоча, здається, те, що відбувалося 10 років тому на наших майданах, було зовсім недавно. Цей час спресував стільки подій, що їх вистачило б іншим націям, країнам на цілі століття: 10 років початку російсько-української війни, анексія Криму, окупація Донбасу і два роки кривавої повномасштабної збройної путінської агресії, мета якої — знищити Україну й українців.

Але саме події Революції Гідності назавжди змінили хід української історії. Жертовність Небесної Сотні, яку продовжили добровольці, котрі з Майдану рушили на схід захищати державу і свободу від путінської агресії. Це Майдан навчив нас не боятися і перемагати. Так, ціною величезних жертв, трагедії, яку принесла і несе на нашу землю кривава москва. І сьогодні, коли два роки триває найжахливіша в Європі ХХІ століття повномасштабна війна, ми, українці, не говоримо “після війни”. Ми кажемо “після перемоги”, бо усвідомлюємо, що лише спроможність захищати свою свободу, гідність, землю є головною запорукою виживання і розвитку нашої нації і держави.

Десятиліття подвигу Героїв Небесної Сотні вшанували й у Хмельницькому. Біля пам’ятника Небесній Сотні зібрались містяни, учасники Революції Гідності, воїни, серед яких добровольці, які першими з Майдану рушили на схід, волонтери. Розпочався мітинг-реквієм о дев’ятій ранку, як і по всій Україні, загальнонаціональною хвилиною мовчання на трьох локаціях: на вулиці Проскурівській звучали мелодії сурмачів “Шана” та “Плине кача”, біля пам’ятника Героям Небесної Сотні, біля стели пам’яті Героїв Небесної Сотні та учасників АТО (майдан Незалежності). Саме під останню мелодію на майдані Незалежності в Києві 10 років тому прощалися з Героями, які протистояли “беркуту” та іншим силовикам януковича. Також о 9.00 на головних автошляхах міста Хмельницького було призупинено рух транспорту. І вже традиційно в місті відбулася тиха акція “Янголи памяті”, під час якої діти прикрашали дерева білими фігурками ангелів — символом вічності героїв, які стали ангелами України. Протягом дня люди приходили до пам’ятника, залишали своїх паперових ангелів у пам’ять про загиблих героїв Майдану і російсько-української війни.

Ця дата важлива і символічна для кожного свідомого українця. Майдан, Небесна Сотня показали, чого вартує істинна незалежність. Герої загинули, щоб ми могли жити. Це надпотужний виховний фактор у нашій роботі з дітьми, — розповіла Наталія Камінська, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти та виховної роботи департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради. — Так, для різних вікових категорій розповіді про події Майдану також різні, але, головне, діти усвідомлюють, що Україна — це країна героїв і героїчної історії. У навчальних закладах цього дня відбуваються зустрічі, круглі столи, де зі старшокласниками спілкуються учасники Революції Гідності та російсько-української війни, демонструються документальні і художні стрічки про Майдан та інші патріотичні акції”.

Для хмельничанина Максима, професійного військовослужбовця з 1993 року, добровольця АТО з 2014 року, а після повномасштабного вторгнення — бійця 86-го батальйону ТрО, війна розпочалася саме з участі в Революції Гідності. “Майдан став для нас, українців, першим бойовим хрещенням. Коли розпочалась анексія Криму, я, як сотні тисяч українців, добровільно пішов воювати у складі ЗСУ. Це були Луганська, Донецька області”, — ділиться ветеран. Олена, хмельничанка: “У 2013-2014 роках люди вперше оцінили значення Гімну, Тризуба, Державного прапора. Почалося пробудження нації, якого, на жаль, не було в 1991-ому”.

Майдан кардинально змінив кожного з нас. Коли розпочалась Революція Гідності, мої троє діток були ще дуже-дуже маленькі. І ми з ними приїхали до Києва, бо хотіли бути разом з майданівцями, з людьми, які на барикадах творили реальну історію України. Майдан для мене став і великою любовю, яка промовляла з кожного серця, з кожної частинки Майдану. Саме там до мене прийшло усвідомлення, що маю максимально робити все, щоб захищати і відроджувати мою Україну. Потрібно більше працювати на користь суспільства. І, насправді, одна людина може дуже багато, коли ці зусилля потім обєднуються, як і показав Майдан, на основі нового світогляду — проукраїнського, державницького. Так відбувається самоідентифікація нації, яка має потужне древнє коріння і величезний духовний потенціал”, — зазначила учасниця Революції Гідності, керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Юлія Сабій.

Тетяна Слободянюк

Back to top button