Майже півмільйона “букетних” донатів уже воюють

Понад 475 380 гривень зібрали загальноосвітні та дошкільні заклади Хмельницької громади під час благодійної акції “Донати замість букетів!”, яка відбулась у перші дні вересня під гаслом: “Квіти в’януть, донат — врятує!”. Нещодавно волонтери відзвітували освітянам, як розподілили кошти і що придбали для військових підрозділів.

Наші освітні заклади вже другий рік розпочинають навчальний рік і завершують донатами, замість квітів учителям. До речі, цю акцію підтримали насамперед педколективи. І ось у ГО “Захист — об’єднання волонтерів” відзвітували перед освітянами про придбане обладнання для військовиків за зібрані кошти. Найактивнішими, за словами керівниці “Захисту”, ветеранки Катерини Луцик, виявились у підсумку 24 освітні заклади, які зібрали майже півмільйона гривень. Рекордсмени акції — гімназії №28 ( майже 67 тис. грн), гімназія №27 (понад 65 тис. грн), гімназія №24 (понад 38 тис. грн), початкова школа №1 (понад 27 тис. грн) та інші.

Але справа навіть не в кількості зібраних “букетних” донатів, адже наповнюваність закладів учнями різна, а в громадянській єдності і бажанні постійно допомагати Силам оборони. І такі проєкти потужний виховний фактор.

Отже, що придбали? За словами Катерини Луцик, закрито 14 запитів від військових: Старлінк, два РЕБи, два потужних генератори, обігрівачі, інструменти,100 диполь-антен, два FPV-дрони, намети, сітки, предмети гігієни тощо. Також придбали дві автівки-пікапи за допомогою благодійників з Британії, які вже відремонтовані, переобладнані і відправляються на фронт.

Цьогоріч ми вдруге беремо участь в акції “Донати замість букетів”, розповіла Наталя Барчук, директорка ЗДО №1 “Капітошка”. Нашими колегами, батьками, дітьми було зібрано 16 тисяч грн. Ці кошти спрямували на придбання Старлінка для 119-ої механізованої бригади, яка боронить Куп’янський напрямок. Ця акція не лише про кошти. Вона про патріотизм, і ми вважаємо, що патріотами діток потрібно виховувати змалечку. Тому ще від початку війни ведемо в закладі цілеспрямовану роботу і стосовно донатів, і виховних акцій. Це все поєднане. Зокрема й співпраця з різними волонтерськими організаціями. Ще в 2014-ому до мене звернувся волонтер Ігор Поляков, який до війни неодноразово робив у нашому садочку фото- та відеозйомки, а під час війни став активно займатись волонтерством у ГО “Захист”, і ми йому допомагали за кожним зверненням. І продовжуємо нині разом працювати. Збираємо кошти на різні потреби: придбання одягу, побутової хімії, спорядження, смаколики тощо. Тепер ось зібрали на Старлінк, і дуже раді, що така важлива річ служитиме нашим захисникам. Будемо донатити й надалі, щоб ми разом перемогли ворога, щоб люди не були байдужими”.

Кошти для ЗСУ в освітніх закладах збирають не лише в межах загальних доброчинних акцій. “Лише за тиждень наші перші класи зібрали приблизно 60 тисяч гривень на черговому благодійному ярмарку. Плануємо придбати ще один автомобіль для Сил оборони. Знаєте, діти настільки цим живуть, що це вже усвідомлення життєвих цінностей — реальних, дієвих”, каже Тамара Газда, дикторка першої початкової школи.

Нині у закладах освіти готуються до чергового благодійного ярмарку, присвяченого Дню української писемності та мови. Крім донатів для Сил оборони, збиратимуть і книги українською мовою.

Тетяна Слободянюк

Back to top button