Маленькі, кусючі й небезпечні

Кліщі маленькі й непомітні. Та це не заважає їм переносити небезпечні віруси, які можуть призвести до смертельних хвороб.

Найбільш активні й небезпечні кліщі влітку. У спеку одягу на людях стає менше, отже, й дістатись до тіла кліщам набагато простіше. Натомість тварини можуть страждати від цих паразитів увесь рік, адже коти й собаки не носять штанів.

Кровопивці “бояться” висоти. Усупереч міфам, кліщі не падають з дерев. Вони не зносять висоти, тож не підіймаються вище одного метра. Найчастіше кліщів можна підчепити, гуляючи у високій траві.
Кліщі відчувають вас здалеку. Попри маленькі розміри, кровопивці відчувають запах людей та тварин. Відчувши “здобич”, кліщі витягують передні лапки, щоб максимально точно вловити напрям її руху, потому плигають і хапаються за шкіру. Кліщі можуть годинами сновигати по тілу, шукаючи вдале місце для укусу. У слині членистоногих є природний антисептик, саме він робить укуси кліщів безболісними. Кліщі кусають вас, а ви майже нічого не відчуваєте. Невеличке печіння на шкірі можна сплутати з нав’язливими комарами чи мухами.

Де ж шукати “несподіваних друзів” на своєму тілі? Найчастіше кліщі присмоктуються до шкіри голови (у волоссі та за вухами), на шиї й під колінами. Уважніше придивляйтесь до живота, зони під пахвами, пахвинної ділянки, внутрішньої частини передпліччя. Через 10 годин у місці укусу виникає тягучий біль і з’являється почервоніння. Рана свербить та повільно гоїться. Це перші ознаки того, що вас вкусив кліщ, а не інша комаха.

Чому кліщі небезпечні? Ці паразити постійно змінюють “господарів”, з яких смокчуть кров, — саме тут ховається небезпека. Наприклад, кліщ напився крові у кількох людей, собаки та кота й плигнув на вас. Віруси й бактерії, отримані від тварин і людей, накопичуються у тілі кліща та проникають в його слинні залози. Коли кліщ кусає, збудники хвороб потрапляють у вашу кров. Ці маленькі й з виду вразливі членистоногі можуть передавати хворобу Лайма, кліщовий енцефаліт, туляремію, ерліхіоз та інші небезпечні хвороби.

Після укусу стежте за своїм самопочуттям. У першу добу починають проявлятися перші ознаки хвороб, які може переносити кліщ. Але, якщо дотримуватись простих правил — після дозвілля на природі оглядати волосся, тіло та одяг — кліщі вже не здаватимуться такими страшними. Не забувайте й про домашніх улюбленців. Вони можуть принести кліщів у ваш дім. Обробляйте тварин спеціальними препаратами від комах.

Back to top button