Материнська алея магнолій: у Хмельницькому родини військовополонених висадили Алею незламності

У міжнародний День Землі в Україні,зокрема на деокупованих територіях, відбулася всеукраїнська акція «1 мільйон дерев життя». У цей день українці висадили понад мільйон дерев. Цьогорічна акція присвячена нашим захисникам, які боронять на фронті рідну землю. А в Хмельницькому акція стартувала напередодні, в п’ятницю, у сквері ім. Шевченка, де родини військовополонених , волонтери висадили Алею незламності з 10 магнолій. Організатори – ГО «Захисті — об’єднання волонтерів» та ГО «МОЖУ» за підтримки Хмельницької міської ради.

Ця історія про людяність і незламність, бо саме ці риси дозволяють нам бути сильними і водночас нести добро у світ, хоча Україну трощить несамовитий ворог. Ця історія водночас і про хмельничан, які єдині в Україні щотижня організовують акції на підтримку родин військовополонених «Поверніть героїв додому!». Ці акції торік у вересні зініціювала ГО «Захист», а її незмінним координатором залишається жінка з великим серцем і неймовірною енергією Леся Стебло. І ще ця історія про першу в Україні алею магнолій, присвячену нашим незламним героям, що перебувають у рашистському полоні. Цю магнолієву локацію в сквері імені Шевченка назвали Алеєю незламності. А ще це материнська алея, адже саме невтомне материнське серце болить найбільше за долю поневолених найдорожчих людей, скликає на акцію матерів, бабусь, дружин полонених, яких незаконно, у цілковитій невідомості утримує російський терорист.

Тетяна Качан, медсестра зі Старої Ушиці щоп’ятниці приїздить до Хмельницького з вересня минулого року, відколи її син, 23-річний військовий медик Павло Качан перебуває у полоні. «Майже десять наших воїнів з Хмельниччини повернулися до полону. І я чекаю сина, від якого більше півроку немає звісток. Цей біль не передати, але віра сильніша. Павло потрапив до полону з “Азовсталі. Він дуже хотів в “Азов” і пишався, що туди потрапив. Це було в 2021 році, а на фронті з 2018-го. Закінчив Кам’янець-Подільське медучилище, продовжив сімейну традицію, бо й мій чоловік — фельдшер «швидкої допомоги».Хмельничанка Неоніла, прийшла за внука. Офіцер, випускник прикордонної академії і Львівської академії сухопутних військ, був направлений в Миколаїв, потім — Маріуполь. У полоні з 12 квітня 2022-ого. А після трагедії в Оленівці про нього досі нічого не відомо, хоча батьки обійшли чимало інстанцій. Тому важливо, аби голос громадськості почули, тому потрібно боротися далі.

«Ці акції наші волонтери проводять і в Україні, і за кордоном, щоб підтримати наших військовополонених, щоб світ домігся їх звільнення, як того вимагає Женевська конвенція. Також ми підтримуємо родини наших військовополонених, всіх тих, хто чекає своїх найдорожчих людей, бо ця підтримка їм вкрай необхідна», — каже координаторка акції, волонтерка «Захисту» Леся Стебло.

Хмельницька акція «Поверніть героїв додому!» у минулу п’ятницю не завершилась лише традиційною ходою учасників із скандуваннями та гаслами, плакатами. За підтримки міської ради родичі полонених, волонтери заклали в парку імені Шевченка Алею незламності, висадили перших десять магнолій. Локацію допомогли обрати в департаменті інфраструктури міста, а підготувати дерева до висадження працівники комунальної сфери.

Ідея висадити таку алею об’єднала двох ініціативних хмельничанок – Лесю Стебло і Аліну Скоморохову, голову ГО «Міжнародне об’єднання жінок-українок «МОЖУ» (Public Organization International Union of Ukrainian Women), генеральної директорки металургійного підприємства “Тін-Імпекс». Цей проєкт відразу ж підтримав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, до якого звернулися громадські діячки. ГО «МОЖУ» не перший рік ініціюють по різних країнах глобальні акції з висадження дерев, а відколи в Україні триває повномасштабна війна , оголосили і реалізовують проєкт “1 мільйон дерев життя” для відновлення зруйнованої екосистеми нашої країни.

«Ця акція триватиме й надалі, — каже Леся Стебло. — І я щиро вірю, коли ми будемо робити наступні акції , продовжувати нашу Алею незламності, то ті, кого ми чекаємо, за кого боремося зараз, вже будуть дома. Такі ініціативи важливі, бо спрямовані в майбутнє, щоб наступні покоління пам’ятали, якою неймовірною ціною виборюється незалежність України. Приклад наших військовополонених, які, на жаль, вже не перший місяць, понад рік, перебувають у нелюдських умовах в полоні, і залишаються нескореними, показує, що українці— це нація незламних людей, для яких і для нас Україна – понад усе. Ця Алея незламності —символ нашої віри, сили і величезної любові до України, до її захисників».

В акції взяла участь і Аліна Скоморохова, міжнародний посол миру, засновниця і голова ГО «Міжнародне об’єднання українок «МОЖУ», яке зініціювало глобальний проєкт «1 мільйон дерев життя». «Наш проєкт існує вже три роки. Це глобальна громадянська ініціатива «Greening of the Planet», до якої за цей час долучилася 141 країна. Ми висадили за цей час більше 35 мільйонів дерев у різних країнах світу. Що знаково? Це те, що цей проєкт був започаткований в Хмельницькому, в 2020 році, за підтримки міського голови Олександра Симчишина. Сьогодні вже з дев’ятої ранку ми висаджуємо в місті дерева. Це знакові для міста локації, в різних мікрорайонах. Ми вже висадили Алеї слави, зараз закладаємо Алею незламних, попереду в нас – висадження «Дитячого саду майбутнього». Всього маємо по місту 18 локацій висаджених дерев. А 22 квітня, коли стартувала акція по всій Україні, ми висадили наш мільйон дерев. Цього року акцію присвячуємо нашим хлопцям, нашим ЗСУ. Ми висаджуємо ці алеї, сквери, як символ життя, бо дерево – це символ життя, символ роду, і цим кажемо всьому світу, що Україна незламна, нескорена. Минулого року всі дерева були висаджені на деокупованих територіях і в сірій зоні. В Дружківці на Донеччині ми висаджували відразу після ракетного обстрілу. Ми показуємо всьому світу, що наші дерева життя мають право бути, і будуть відроджені всі зруйновані території».

Висаджували дерева мами, дружини, і поділились заповітною мрією: коли їхні найдорожчі повернуться, обов’язково поведуть їх сюди, на Алею незламності. І важливо, що учасники акції домовились і надалі доглядати за своїми деревцями, де є таблички з прізвищами наших військовиків.І як дерево своїм корінням заглиблюється в землю, так і українська нація своїми родами вкорінена в Україну, сильну, волелюбну і героїчну. Тому це дуже гарна, світла ініціатива, до то ж біля пам’ятника нашому Кобзареві, підкреслила учасниця акції керуюча справами міськвиконкому Юлія Сабій. А ветеранка російсько-української війни, голова ГО «Захист – об’єднання волонтерів» Катерина Луцюк пригадала, як торік висаджували з волонтерами ГО «МОЖУ» дерева в Донецькій області. «Та алея була присвячена нашим жінкам, військовичкам, парамедикиням, волонтеркам, які загинули, починаючи з 2014 року. Деревця зараз квітнуть, вони з табличками досі. На жаль, з того часу вже набагато більше наших дівчат загинуло, і прийде час, ми досадимо ту алею. Україна буде квітувати. І сьогоднішня ініціатива – це добрий початок, це жива пам’ять про події війни, які ми не маємо права забувати. Я пишаюся нашими хмельничанами: ми єдиний регіон в Україні, де акції в підтримку полонених дійсно безстрокові, відбуваються щотижня. І важливо, що в цих наших починаннях, акціях ми завжди знаходимо підтримку місцевої влади», підкреслила волонтерка.

А наступної п’ятниці учасники акції в підтримку наших військовополонених знову влаштовуватимуть ходу незламності, і обов’язково вона завершуватиметься біля алеї магнолій, яка вже стала материнською.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button