Мільйонний грант для оборонних проєктів

Відповідно до міської Програми грантової підтримки інноваційних проєктів для підвищення обороноздатності України на 2024-2025 роки, міська рада розпочинає конкурс на постійній основі.

Претенденти на грантову підтримку отримують відповідне фінансування на інноваційні проєкти: 500 тисяч гривень на розробки або вдосконалення програмного забезпечення для засобів протидії (оборони); 500 тисяч гривень на розробки та виготовлення спорядження, засобів індивідуального захисту та інших предметів речового майна військовослужбовців, яких потребують військові підрозділи; 1 мільйон гривень на розробки та виготовлення електронних компонентів, електронних приладів та інших механізмів для засобів протидії (оборони).

Важливо, що до участі в конкурсному відборі запрошуються всі, хто бажає долучитись до зміцнення обороноздатності країни розробками нових інновацій у сфері оборони. Це — фізичні особи, ФОП, юридичні особи, зареєстровані у міській територіальній громаді. Реалізація інноваційного проєкту здійснюється за рахунок коштів бюджету тергромади.

Інноваційна програма та відповідне положення про надання грантової були затверджені 13 березня на позачерговій 38-ій сесії міської ради. Мета — стимулювання створення винаходів, технологічних розробок, які сприятимуть підвищенню обороноздатності України через інвестиційну та фінансову підтримку винахідників, розробників та виробників. На цей та наступний роки на виконання заходів Програми загалом передбачено по 6 мільйонів гривень у вигляді грантів. Грантова підтримка надається двома траншами після підписання договору.

Проєкти розглядатиме комісія з семи представників управлінь та департаментів міської ради, депутатів відповідного скликання, науково-технічних фахівців наукових, військових та інших установ, до сфери діяльності яких належать технічні (технологічні) розробки. Також до роботи конкурсної комісії за згодою можуть залучатися незалежні експерти.

Необхідність внесення змін виникла через те, що ми цю Програму ухвалили на виконкомі. Далі ми її оприлюднили, тому що це інноваційна нова Програма, яка, на нашу думку, дасть можливість стимулювати людей на втілення корисних ідей. Ми на це в бюджеті, який будемо розглядати далі, закладаємо 12 мільйонів гривень по трьох напрямках. Цю Програму будемо фінансувати безповоротними коштами у вигляді грантів. Мова йде про розробку ідей. За час, що минув після виконкому, в нас було дуже багато різноманітних звернень. Є ідеї, напрацювання по так званому спеціальному обладнанню для оборони, яке вже частина наших розробників втілює”, — пояснив рішення сесії Хмельницький міський голова.

Тетяна Слободянюк

Back to top button