Мобільність міста: на черзі — соцопитування хмельничан

У рамках реалізації проєкту з розробки Плану сталої мобільності міста Хмельницького, для якої залучено консорціум консультантів під керівництвом A+S Consult GmbH, у період з 10 травня до 9 червня 2024 року представники соціологічної компанії InfoSapiens проводитимуть соціологічне дослідження мобільності населення.

Нагадаємо, в березні 2023 року Хмельницький отримав грант на розробку Плану сталої мобільності міста — стратегії, яка передбачає комплексне вдосконалення транспортної інфраструктури за європейським досвідом. Тоді ж стало відомо, що проєкт буде втілювати консорціум компаній з Німеччини, Італії та Хорватії, які перемогли у відкритих торгах. “Кожна з компаній цього консорціуму має успішний досвід в розробці планів сталої мобільності як в Україні, так і у країнах Європи. Вони успішно реалізували транспортний генеральний план Німеччини, Плани мобільності федеральної землі Гессен та міста Дюссельдорфа, — повідомив тоді ж заступник міського голови Микола Ваврищук. За його словами, після укладання контракту консорціум матиме дев’ять місяців для розробки плану. Хмельницький завдяки співпраці з ЄБРР отримає для цього грант у сумі до 300 тисяч євро. Враховуючи закордонний досвід, такий план може бути розроблений протягом року від моменту обрання компанії-виконавця. План сталої мобільності враховуватиме всі аспекти мобільності міста: громадський транспорт, велодоріжки, пішохідні зони, роботу світлофорів, розмітку, пасажиропотоки, будівництво нових доріг.

2 травня відбулася стартова зустріч заступника міського голови Миколи Ваврищука, керівника групи реалізації міжнародних фінансових організацій Хмельницького КП “Електротранс” Наталії Процюк з представниками European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) і A+S Consult. Учасники обговорили подальші спільні дії, необхідні для реалізації плану, погодили терміни та послідовність їх виконання.

А що пропонують для поліпшення транспортної інфраструктури мешканці міста? З цією метою й розпочинається соціологічне дослідження громадської думки. “Опитування планується проводити комбінованим методом: особисте інтерв’ювання чи телефонне опитування. На основі цього дослідження будуть розроблені рішення оптимізації маршрутів громадського транспорту.

Опитування проводиться для кращого розуміння переміщень містом, а також оцінки проблем, труднощів та позитивних моментів, з якими громадяни щоденно стикаються при користуванні транспортною системою Хмельницького. Для забезпечення репрезентативності опитування учасники відбиратимуться випадковим чином, а також за розподілом за статево-віковими групами та розселенням містом, щоб рівномірно охоплювати всі житлові райони. Тому, якщо до вас зателефонували інтерв’юери, просимо взяти участь і допомогти місту зробити транспортну інфраструктуру зручнішою. Гарантовано, що участь у дослідженні є цілком конфіденційною та добровільною, а всі дані будуть використані в узагальненому вигляді і жодні ідентифікаційні дані не будуть повідомлятися публічно або приватно”, звернувся до хмельничан заступник міського голови Микола Ваврищук у соцмережах.

Вікторія Катрич

Back to top button