Мобільний застосунок «Повітряна тривога», автором якого є хмельничанин, встановили майже 4 мільйони українців

Минуло вже більше місяця від 24 лютого: дня, коли всі ми  прокинулася зі словом: «Війна». З тих пір сигнал «Повітряна тривога» хмельничани, як і всі   українці  з інших міст,  чують  декілька разів на день, ввечері  та   серед ночі.  Попервах було дуже моторошно і страшно  від думок,  що вночі, або й  вдень, можна не почути сирену,  адже в перші дні війни її сигнал звучав  у різних мікрорайонах міста з різною силою звуку. Та навіть згодом, коли  систему налаштували і сирени завивали вже досить голосно,   у квартирі  їх  не завжди можна  було почути, адже  металопластикові вікна  зі шумозахисними склопакетами, не  пропускають звуків зовні.  Саме це спонукало програмістів  створити  мобільний додаток «Повітряна тривога». Відтак  ми трішки  заспокоїлись і потроху почали звикати  до сигналу про можливий ракетний або повітряний напад,  про який вже  повідомляла не лише  система сповіщення, а й  мобільний телефон. Тим більше, що у застосунку можна регулювати гучність сповіщень про початок і завершення тривоги. Головне,  щоб гаджет був заряджений і мав доступ до інтернету. Далі за інструкцією –  всі в укриття. Втім, мабуть, не всі знають,  що   автором ідеї та керівником проєкту зі створення мобільного застосунку «Повітряна тривога»,  є  хмельничанин, власник ІТ-компанії Stfalcon Степан Танасійчук. Його компанія спільно з компанією Ajax Systems та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України створили  цей мобільний застосунок.

«Спочатку була поставлена задача давати тривогу на область. Потім ми пропрацювали можливість обирати райони, міста, додавали інші функції. До прикладу, на прохання людей, які мають вади слуху, додали вібрацію. Майже  4 мільйони  українців використовують додаток, ще 10 мільйонів – отримують сповіщення від Google, який бере інформацію у нас. Інформацію з цієї системи використовують й інші розробники, зокрема єдиний Telegram-канал “Повітряна тривога”, дублює всі сповіщення  нашого застосунку », –  каже Степан Танасійчук .

Мобільний застосунок «Повітряна тривога»  працює у 24-х областях і за словами Степана Танасійчука,  дає достовірні повідомлення у 99% випадків. Втім автор проєкту наголошує, що це дублююча система оповіщення,  а відтак  люди, насамперед,  мають орієнтуватися на сигнали тривоги, який звучить на вулиці.

За останні кілька тижнів фахівці  компанії додали  нові види тривог: авіаудари, вуличні бої, хімічна загроза, радіаційна загроза. Це дасть змогу центрам  сповіщення  більш оперативно повідомляти людей   про  алгоритм дій при тій чи іншій небезпеці.

 

Завантажити застосунок «Повітряна тривога» можна на iOS, Android та Huawei. Посилання на завантаження також доступне на стартовій сторінці Google в Україні, безпосередньо під вікном пошуку. За словами розробників,  після нашої перемоги додаток планують передати  на баланс держави, щоб він використовувався як система оповіщення про надзвичайні ситуації та  стихійні лиха.

 

Back to top button