Молоді голоси “Слова Нації”

У закладах освіти Хмельницької територіальної громади стартував VІІІ відбірковий (міський) тур Всеукраїнського літературного дитячо-юнацького фестивалю-конкурсу “Слово Нації”, який став найпопулярнішим патріотичним поетичним змаганням юних, і щоразу збирає все більшу кількість учасників. У 2017 році цей літературно-мистецький проєкт зініціювали міська рада, департамент освіти та науки і літературна громада. Минулого року поетичний фестиваль став всеукраїнським.

Конкурс традиційно включає дві номінації — “Авторська поезія” і “Художнє читання”. Причому остання номінація має дві підтеми: “Поети рідного краю” та “Україна понад усе”. Учасниками конкурсу є вихованці закладів позашкільної, загальної середньої, професійної, вищої освіти України та інших організацій, установ віком від 8 до 21 року. Конкурс здійснюється в онлайн форматі, — розповіла голова журі відбіркового конкурсу та ініціаторка проєкту, керуюча справами Хмельницького міськвиконкому Юлія Сабій. — Чому назвали конкурс “Слово Нації”? Тому, що кожна дитина має усвідомити свою приналежність до цієї землі, до культури. Дуже важливо, що до нашого проєкту залучаємо не лише міські навчальні заклади, а й усі старостинські округи, показуємо, що ми єдині. Єдині мова, земля, родина — через поетичне українське слово. Кожен, хто долучається, допомагає, робить важливий крок у формування особистості”.

За підсумками минулих поетичних фестивалів у Хмельницькому видано чотири альманахи “Слово Нації”. Нині триває відбірковий етап, тобто юні декламатори та літератори-початківці готують і читають конкурсні твори в своїх навчальних закладах, а вже з 1 березня по 27 квітня переможці відбіркового туру змагатимуться, як посланці міської громади, на обласному та всеукраїнському етапах. Фінал конкурсу також відбудеться в Хмельницькому.

Важливо, що у конкурсі беруть участь всі, хто любить і знає українську поезію. Зокрема, відбірковий тур “Слова Нації” нещодавно стартував у ВПУ №25. Тематика поетичних творів спільна, це — Україна, яка нині об’єдналася в боротьбі за свободу, а також вірші, присвячені нашим героям-захисникам.

Кожен учасник демонстрував свою виконавську майстерність, мовну та сценічну культуру, працював над творчим задумом та репертуаром. Усі учасники та переможці були нагороджені дипломами. Дякуємо ЗСУ за можливість навчатися і творити на своїй українській землі”, — повідомив на Фейсбук-сторінці член журі конкурсу, поет, голова міської літературної спілки “Поділля” Володимир Олійник.

Тетяна Слободянюк

Back to top button