На Чернелівському водогоні, який забезпечує питною водою Хмельницький, стартувало будівництво нової свердловини

В рамках проекту будівництва другої черги Чернелівського водогону працівники КП «Хмельницькводоканал» розпочали будівництво нової свердловини потужністю 200 кубометрів на годину.

   В Україні переважна більшість водоканалів беруть воду з річок чи водосховищ. Натомість усю воду, що потрапляє до осель хмельничан, добувають із артезіанських свердловин. Відтак нова свердловина дасть можливість  удосконалити систему водопостачання міста та поліпшить якість питної води. Буріння вже розпочалося. Глибина свердловини сягатиме  60 метрів. За інформацією Хмельницької  міськради, підрядником будівництва свердловини є ТОВ «Будівельний Альянс Груп», а вартість виконання робіт складатиме  майже 2,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, Чернелівський водогін протяжністю 34 кілометри споруджено  в 1981 році.  Його зношеність на початку 2000 року складала понад 70 відсотків, а зношеність систем електропостачання – 92 відсотки. Відтак постало питання будівництва нового водогону, яке розпочалося в 2004-му. Станом на квітень 2018 року було збудовано 17 км  нового водогону, а це половина його загальної протяжності. В грудні 2019-го проклали ще одну нитку водогону протяжністю 5 кілометрів у районі села Черепова. Це дало змогу «Хмельницькводоканалу» економити майже  50 тисяч гривень щомісяця та  дозволило уникати відключення води в разі аварій на водогоні. Проте  з тих пір  через брак коштів будівництво водогону не проводилось. За словами головного інженера «Хмельницькводоканалу» Станіслава Міхальця, будівництво відновлять після завершення воєнного стану, оскільки  водогін  вже включений до програми «Питна вода України».

Ольга Сєргєєва

Back to top button