На Хмельниччині 95 відсотків освітян та батьків школярів вважають рідною українську мову

У рамках першого етапу загальнодержавного моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі, Державною службою якості освіти у Хмельницькій області проведено опитування учасників освітнього процесу щодо дотримання мовного законодавства у закладах освіти нашого регіону.

На Хмельниччині в  опитуванні  взяли  майже 2800 учасників освітнього процесу, в тому числі 330 респондентів – внутрішньо переміщені особи. Переважна більшість респондентів (95% вчителів та батьків та 93% дітей зазначили, що вважають рідною мовою українську і використовують її в усіх сферах життя (спілкування у родинному колі, навчальна діяльність, тощо). 82% з числа внутрішньо переміщених  учнів   вважають українську мову рідною (46% з них спілкуються вдома лише українською, 25% переважно українською, 15% переважно російською, українською та російською однаковою мірою – 14%).

Переважна більшість вчителів (94%),  батьків (91%) та учнів (83 %) під час спілкування в соціальних мережах використовують тільки українську та/або переважно українську мову.

Проте,  низка чинників перешкоджає процесу переходу на користування виключно українською мовою. За даними опитування, найбільш значущий чинник – «гнучкість» українців (при спілкуванні з російськомовними співрозмовниками 14% педагогів, 35% дітей та 15% батьків переходять на російську мову).

Результати опитування демонструють позитивну динаміку щодо дотримання мовного законодавства в освітньому процесі у закладах освіти Хмельницької області: 99 % вчителів зазначили, що проводять уроки виключно українською мовою,   91% з них використовують навчальні матеріали виключно українською мовою.

За даними опитування учнів,  98 % вчителів під час уроку та   під час перерви розмовляють виключно державною мовою.

Поза межами закладу освіти серед респондентів домінує українська мова: якщо російською мовою у колі своїх однолітків та друзів розмовляють – 1% учнів, вдома – 3%, то українською – 94% та 83% відповідно.

98% вчителів нашої області у колі друзів та сім’ї спілкуються українською мовою. У колі рідних та друзів українською мовою спілкуються 96% батьків.

Результати проведеного дослідження засвідчують, що внаслідок збройної агресії російської федерації респонденти почали виявляти посилений інтерес до вивчення української мови, зокрема 84% опитаних батьків та 73% учнів  виявили  бажання удосконалити свій рівень володіння українською мовою.

Значна кількість респондентів (82% батьків, 92% учнів) зазначають  доцільність та необхідність створення та розвитку мережі курсів/тренінгів та/або освітніх платформ із опанування та вдосконалення української мови.

Окрім того, привертає увагу недостатня поінформованість про наявність курсів, тренінгів та освітніх платформ з вивчення української мови. Зокрема лише 36% батьків та 52% учнів обізнані про наявність мовних курсів або освітніх ресурсів.

Результати моніторингу дозволили виявити серед учасників освітнього процесу: ставлення їх до спілкування українською мовою; чинники, що впливають на мову їх спілкування; потреби, бажання додатково вивчати українську мову та/або вдосконалити її знання; потреби в розширенні мережі курсів з удосконалення спілкування українською мовою.

Нагадаємо, в 2019 році був прийнятий Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон про державну мову стосується всіх освітян, адже володіти нею необхідно «за замовчуванням», а  українська мова стала обов’язковою для надання всіх освітніх послуг. Статтею 21-ою  Закону про мову визначено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

 

Тетяна Руса.

Back to top button