На Хмельниччині новий штам вірусу та епідемія лютує

День тому генеральний директор ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб”, головний держсанітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич дав брифінг для місцевих ЗМІ щодо ситуації з захворюваністю на коронавірус, ГРВІ та грип.

Лікар зазначив, що у період з 5 до 11 лютого у Хмельницькій області фіксували перевищення епідпорогу захворюваності на 51%. Зокрема дещо знизився рівень захворюваності у Шепетівському районі (на 800 осіб), але підвищився у Хмельницькому та Кам’янець-Подільському. Так триватиме ще приблизно один-два тижні. А далі очікується спад захворюваності.

За словами Миколи Габрикевича, за минулий тиждень у Хмельницькій області зафіксували 11 832 хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Порівнюючи з попереднім тижнем, кількість нових виявлених хворих знизилась, втім більше людей важче хворіють і потребують госпіталізації. Наразі на стаціонарному лікуванні 437 жителів області.

Більше хворіють люди середнього та старшого віку. Турбує те, що 25% інфікованих наразі в лікарнях, дев’ять осіб у реанімації. Переважають хворі старшого віку, понад 65 років — 22 особи. Поряд з тим хворіють також організовані колективи шкіл. На сьогодні ще залишається на дистанційному навчанні 88 навчальних закладів області, 85 — відновили навчання. У Хмельницькому три заклади відновили роботу, а три досі на дистанційному навчанні.”, — розповів головний санітарний лікар.

Крім того, на Хмельниччині виявили вірус SARS-CoV-2 Дженні, що є субваріантом “Омікрону”, й новий субваріант вірусу BA.2.86 Pirola.

Аби не підхопити інфекцію, потрібно дотримуватись простих профілактичних заходів: носити маски, уникати місць масового скупчення людей, через кожні дві години провітрювати приміщення, їсти більше овочів, фруктів і вакцинуватись. Проблем з вакциною зараз немає. На Хмельниччину завезена вакцина проти вірусу Омікрон. Також у достатній кількості є вакцини проти грипу. Тому звертайтесь до сімейних лікарів та імунізуйтесь”, — порадив Микола Габрикевич.

Жанна Бойчук

Back to top button