На Хмельниччині водії сплатили майже мільйон гривень за керування у нетверезому стані

Рівень злочинності  на Хмельниччині за період воєнного значно знизився. Поменшало й порушників правил дорожнього руху та  водіїв, які сідають за кермо під шафе. Однак проблема з п’яними водіями не зникла.за словами речниці сектору комунікації ГУ НП у Хмельницькій області  Інни Глеги, патрульні продовжують виконувати свої обов’язки та активно виявляють порушників на дорогах, зокрема водіїв, які сіли за кермо в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.  Підставою зупинки автівки може бути кілька. Це порушення правил дорожнього руху, скоєння ДТП, перебування транспорту в розшуку, та інші, передбачені Законом України «Про національну поліцію». Крім того, транспорт можуть зупини патрульні в період дії комендантської години. Так правоохоронці перевіряють, чи має даний водій підстави перебувати на вулиці в цей період, чи не перевозить він заборонених речей та з метою виявлення диверсійно–розвідувальних груп. Після того як автомобіль зупинили – правоохоронці можуть виявити у водія ознаки алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Це є підставою для подальшої перевірки.

« За період воєнного стану на Хмельниччині складено 300 протоколів  за статтею 130  .кодексу України  про адміністративні порушення, яка передбачає відповідальність за кермування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. На правопорушників накладені штрафи на суму понад 900 тисяч гривень. Понад 200 автомобілів  евакуйовані на штрфмайданчики», –  зазначила Інна Глега.

Втім під час воєнного стану ті, кого спіймають за кермом у стані алкогольного сп’яніння – ризикують не лише отримати штраф чи позбавитись прав кермування, а й залишитися без автомобіля. Її можуть передати на потреби ЗСУ, але це вирішує не поліція.

« Автомобілі поліція не передає на потреби ЗСУ. Завдання поліції виявити водія, який перебував за кермом у стані сп’яніння, скласти протокол  і направити справу до суду, який  визначить йому міру покарання . Чи вилучати автомобіль на потреби армії   –   вирішує військова адміністрація»,  –  зазначила речниця   ГУ НПУ.

Наразі з початку війни  за рішенням  Хмельницької  ОВА  на потреби армії вже  передали понад півсотні автомобілів, які вилучили у водіїв під шафе. Між тим  на потреби ЗСУ передаються не лише транспортні засоби, вилучені за керування  в стані алкогольного сп’яніння,  а й ті автомобілі, які були вилучені  і доставленні на штраф-майдщанчики, як знаряддя вчинення  кримінального чи адміністративного правопорушення.

Нагадаємо,  нещодавно нетверезий 28-річний водій фури вночі на швидкості в’їхав у блокпост на виїзді з Хмельницького. Внаслідок ДТП загинув 43-річний військовий, який ніс службу поблизу Давидковецького перехрестя. Ще двоє тероборонівців отримали травми, наразі вони перебувають у лікарні.  Власнику автомобіля загрожує 10 років тюрми.

Довідка: З лютого 2021 року  Верховна Рада  посилила покарання  хза порушення ПДР. За водіння у нетверезому стані загрожує  штраф у розмірі 17 тисяч грн ( до того був  10,2 тисячі) з позбавленням водійських прав на рік.

За повторне порушення протягом року  –  34 тисячі грн з позбавленням прав на три роки. Якщо водій за подібні порушення попадеться втретє – штраф 51 тисяча грн, позбавлення прав на 10 років і конфіскація авто.

У період воєнного стану законодавство України передбачає можливість вилучати автомобілі у порушників. Транспорт передають на потреби Збройних Сил України і правоохоронців.

 

Back to top button