На Хмельниччині за один день чотири парафії змінили церковну юрисдикцію

 

 

 

 

 

 

 

В Ярмолинецькому районі  парафії сіл Коритна, Москалівка, Кадіївка, Волудринці, Верхівці  залишили Московський патріархат і  разом із настоятелем перейшли під управління  ПЦУ. Всього протягом березня понад 15 парафій на Хмельниччині вже змінили юрисдикцію  з УПЦ МП на ПЦУ.

Ця кількість найбільша в Україні, де  за цей час  вийшли з московського патріархату 45 парафій. Загалом із 2018 року  московський патріархат покинули майже 600 громад. І якщо до 2022 року ці переходи супроводжувались  розколами громад, сутичками вірян, то з початку воєнного вторгнення росії  розгнівані люди залишають “лоно” МП одностайно.  Нагадаємо, перед початком російського вторгнення  УПЦ МП мала майже 12 тисяч парафій, ПЦУ – близько 7 тисяч.

“ У кровопролитних боях   гинуть наші воїни, окупанти обстрілюють ракетами наші міста, руйнують храми і будинки та вбивають мирних жителів та дітей. Тисячі вбитих людей, десятки тисяч поранених, більше трьох мільйонів українців стали біженцями.  Російська влада прикриває це кровопролиття своїми політичними міфами. Все це в середовищі і священників, і мирян  викликає загальне обурення та  приводить до висновку про недоцільність подальшого перебування у складі Московського патріархату та необхідність зміни канонічного статусу церкви,” — йдеться у зверненні  священнослужителів благочиння міста Хмельницького  до митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія УПЦ МП. Його опублікував на своїй сторінці у фейсбуці 18 березня  прессекретар єпархії Олександр Дацюк. Хто саме зі священників підписав звернення, не уточнюється. Однак глибока криза в середовищі МП вже набрала таких розмірів, що  цей процес не вдасться зупинити, і Московський патріархат, який називають п’ятою колоною Росії в Україні, таки  розвалюється.

І не лише  хмельницькі священники   вимагають канонічно позбутися московського “повідка” . Загалом по області вже понад 15 парафій покинули московське лоно  і переходять до ПЦУ.   Одні   переходять до ПЦУ разом із священнослужителями, в інших  люди  виганяють із храмів тих отців, які відмовляються підтримувати  громади у їх прагненні розірвати мотуззя МП, а значить, “материнської” російської церкви, яка устами митрополита кіріла благословила кровопролиття в Україні.

“Від сьогодні козацькі села Старосинявського благочинного округу: Олексіївка, Пилява, Миколаївка в Помісній Церкві – УПЦ ( ПЦУ). Вітаємо братів і сестер у Христі українців в лоні Помісної Української Православної Церкви! Сьогодні вперше в цих храмах пролунала молитва за Україну та її христолюбиве військо рідною українською мовою!”, — повідомив у Фейсбуці  22 березня  священник ПЦУ Олег Макаровський.

А ось чим керуються отці, які відмовляються підтримувати свою паству в прагненні  покинути ворожий московський патріархат, важко сказати.  До прикладу, позбулись громад, але не забажали вийти з  МП священники у   Вербородинцях  Старокостянтинівського, в селі  Двірець Ізяславського районів.

Куди прямує знеславлене МП? До об’єднання чи до створення нової церкви?  “Шлях з цієї безвиході один — визнати свої помилки, відновити спілкування з вселенським православʼям та розпочати консультації з ПЦУ щодо возз’єднання”, — вважає архімандрит, доктор богослов’я Кирило Говорун. Проте досі процеси активно  йдуть знизу, а вище  духовенство МП  поки що відмовчується.

Втім, сам час час, схоже, все розставляє на свої місця, поки святі отці вирішують подальшу долю МП. 30 березня у Верховній Раді  зареєстрували законопроєкт № 7204  про заборону Московського патріархату на території України. Документ пропонує заборонити діяльність російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною російської православної церкви.«Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Свято-Успенська Почаївська лавра, Свято-Успенська Святогірська лавра та інші архітектурні пам’ятки державного значення, що перебувають у власності або користуванні Московського патріархату, переходять у власність держави, а угоди (рішення) про користування скасовуються», — ідеться у проєкті закону. Вся без винятку церковна власність заборонених церков «впродовж 48 годин з дня набрання чинності цим законом інвентаризується і націоналізується. Релігійні громади, монастирі і духовні навчальні заклади МП при цьому можуть змінити своє підпорядкування впродовж 14 днів з дня набрання чинності законом”.

Отже, Московський патріархат тріщить по швах, і його долю вирішуватимуть вже не кремлівські “небожителі”,  а народ і закони України. Символічно, що українське православ’я очищається від московського намулу напередодні  Благовіщення, яке святкуємо 7 квітня. Головна  суть цього великого свята —  надія на порятунок  людського роду,  а для нас, українців ,   це рятівна єдність держави, народу,  і церкви.

Тетяна СЛОБОДЯНЮК.

 

Back to top button