На Масницю навіть турки вареники їдять

Від сьогодні розпочинається Масниця — улюблене свято українців тривалістю тиждень. Незважаючи на те, що воно має язичницьке коріння, свято відзначається й донині. У православних Масниця — це підготовка до Великого посту, називається Сирна або М’ясопусна седмиця. У свята немає фіксованої дати, воно починається за 56 днів до Великодня і відзначається тиждень напередодні Великого посту.  Є й інші його назви: Масниця, Сирниця, Сиропусний тиждень, Колодка, Колодій, Запусти, Пущення, Туриця…

На Масницю в Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною, — це головна страва свята.

Вареники з сиром та зеленню від Євгена Клопотенка
Інгредієнти для заварного тіста:
320 г борошна (+для підпилу)
180 мл води
3 ст. л. соняшникової олії
дрібка солі
дрібка цукру
Для начинки:
300 г кисломолочного сиру 9%
8-10 гілочок петрушки
сіль до смаку
20 г вершкового масла 82,5%
2 гілочки кропу.

Варять вареники і з іншими начинками. Ось кілька начинок для вареників на різний смак.

Сирно-гарбузова начинка
200 г очищеного гарбуза потерти на грубій тертці і тушкувати до готовності в сковороді на вершковому маслі. Додати 200 г кисломолочного сиру, півсклянки цукру, ванілін. Добре вимішати. Сформувати вареники.

Начинка зі свіжої капусти
Підсмажити на олії одну дрібно порізану цибулину та одну натерту на грубій тертці морквину. Додати дрібно нашатковану свіжу капустину (якщо головка надто велика, то вистачить і половини), тушкувати під кришкою на слабкому вогні, періодично помішуючи, до готовності капусти. Посолити, поперчити на смак, можна додати лавровий листок, свіжу або сушену зелень. Коли начинка схолоне, зліпити з нею вареники.

Яблучна начинка
6 яблук (бажано солодких) очистити від шкірки, насіння і серцевини, потерти на грубій тертці, всипати півсклянки цукру, 0,5 чайної ложки кориці, 0,5 столової ложки крохмалю, вимішати і відразу ж приступати до ліплення вареників, поки яблука не пустили сік.

Квасолева начинка з грибами
200 г квасолі відварити до готовності та пропустити через м’ясорубку або змолоти у блендері. 2 цибулини дрібно порізати та підсмажити на олії, додати 400 г порізаних на пластинки печериць. Смажити до випарування рідини. Змішати з квасолею, поперчити, посолити, ретельно вимішати.
Начинка з твердого сиру з печерицями
300 г печериць порізати кубиками, обсмажити на олії. Охолодити масу, додати 200 г потертого твердого сиру, 1 зубок подрібненого часнику, посолити, поперчити на смак. Можна додати 1 ст. ложку посіченої петрушки.

Капустяна начинка з м’ясом
Півголовки свіжої капустини дрібно пошаткувати. Тушкувати на олії, додавши 1 порізану головку цибулі, до готовності. З’єднати з 200 г м’ясного фаршу. Готувати під кришкою 15 хвилин, посолити, поперчити, зняти з вогню. Коли схолоне, можна приступати до ліплення вареників.

Печінкова начинка з салом
Підсмажити на пательні 150 г сала до рум’яних шкварочок, додати 1 порізану цибулину, обсмажити до прозорості цибулі. 600 г печінки відварити у підсоленій воді до готовності. Печінку та шкварки з цибулею пропустити через м’ясорубку, посолити, поперчити на смак.

 

Back to top button