На постійному зв’язку

Хмельницька громада продовжує допомагати різним підрозділам Сил оборони, зокрема в забезпеченні безпілотниками різних модифікацій, з поліпшеними бойовими характеристиками.

Нещодавно в міській раді відбулася чергова передача дороговартісних БпЛА для військових за кошти платників податків та позабюджетні. “90 FPV-дронів передали Силам оборони. Це дрони, придбані за кошти бюджету, а також виготовлені власними силами. Вперше закупили FPV-дрони “десятку” — з сильнішими батареями та більшою вантажопідйомністю. Вартість 90 FPV-дронів — 1,6 млн грн, повідомив на Фейсбук-сторінці міський голова Олександр Симчишин. — З початку 2024 року ми відправили військовим 910 FPV-дронів та 110 дороговартісних квадрокоптерів. Вартість — понад 37 млн грн . Окремо з позабюджетних ресурсів передали вже понад 120 FPV і 28 коптерів.

Традиційно маємо тендери в процесі, чекаємо нових поставок. Паралельно збираємо FPV-дрони самі. Сподіваюся повторювати ці слова постійно аж до Перемоги. Працюємо далі. Тримаймо стрій!”

Бойові підрозділи на постійному зв’язку з міською радою і особисто з міським головою. Військові надсилають відео, як хмельницькі дрони нищать вороже залізяччя і рашистську наволоч, і дякують міській громаді за постійну підтримку. Лише за останні дні на Фейсбук-сторінці міського голови з’явились чергові звернення-подяки від наших захисників. Це 110-а окрема ОМБр роти ударних безпілотних авіаційних комплексів, взвод безпілотних авіаційних комплексів в/ч А6175 за надані розвідувальні та ударні типи БпЛА, 8-й окремий полк ССО ім. Князя Ізяслава Мстиславича. “Завдяки цим комплексам виконання бойових завдань буде більш якісним та допоможе ефективно знищувати ворога”, — кажуть військові.

А з легендарним батальйоном “Айдар”, де також воюють наші земляки, місто працює вже 10 років. І ось знову чергова передача FPV-дронів. “Бійці батальйону “Айдар” щиро дякують за надану допомогу хмельничанам, зокрема міському голові та колективу міської ради, БФ “Волонтери Поділля”, — записали вони у відеозверненні.

Про пріоритетність підтримки Сил оборони Олександр Симчишин вкотре наголошував в ефірі телепрограми “Час мера”, підсумовуючи життя громади від початку повномасштабного вторгнення і раніше. “Ще в 2016 році міська рада затвердила низку програм шефської допомоги нашим військовим підрозділам. У 2022-2023 роках ми стали в Україні одними з лідерів у допомозі Силам оборони. У 2023 році за всіма видами допомоги міська громада виділила на сферу обороноздатності понад 1 млрд 450 млн грн. У цьому році за перший квартал ми плануємо 126 млн грн. Плюс тут є сума на власне виготовлення. І цього тижня дрони власної збірки ми знову передали військовим. Завдання стоїть виготовити півтори тисячі дронів, на це вже виділені кошти. Плюс у нас є “Битва стартапів”, її переможцями стали виробники БпЛА, а один заснував власну безкоштовну школу операторів дронів. Ці проєкти працюватимуть і надалі. Звісно, все це за рахунок платників податків, які наповнюють дохідну частину і дають величезний ресурс, за я їм щиро вдячний. Але були роки, і це дуже прикро, коли багато хто вважав, що війна, тоді ще на сході, їх не стосується, говорили, “какая разніца”, як вулиця називається, головне, щоб там був асфальт і світло. Причому про це говорили й впливові політичні сили, і оце нав’язування споживацтва, нерозуміння необхідності мати власну національну державу теж одна з причин війни. Ми з 2016 року також чули закиди в свій бік від так званих “активістів” про нецільове використання коштів місцевого бюджету. Але завжди знаходили способи допомагати війську. І навіть зараз, у 2024 році, коли базовий бюджет сформований дефіцитний, бо маємо мінус: у нас 1 млрд 245 млн “пішло” з громади через вилучення урядом ПДФО на Сили оборони. До речі, хотілося б бачити, як уряд працює з цими коштами. Бо вже завершується лютий, отож хочемо бачити ті коптери, дрони, снаряди, гармати, виготовлені, придбані за кошти з громад, бо це багатомільярдний ресурс. Але ми продовжуємо першочергово закривати потреби військових, загалом плануємо додати 177 млн грн. Головні напрямки: фінансування власне військових частин (ми їм даємо кошти, вони визначають потреби, ми за них відповідаємо); придбання й забезпечення Сил оборони. Зокрема, це дрони, квадрокоптери, антидрони. На початку цього року ми передбачили 66 млн грн. Двічі-тричі на тиждень відбуваються передачі. Готуємо через уточнення бюджету ще 60 мільйонів виділити безпосередньо на коптери, дрони і антидроновий захист. І в цьому заслуга платників податків, завдяки сумлінню яких виконуються і перевиконуються всі статті доходів”, підкреслив Олександр Симчишин.

Тетяна Слободянюк

Back to top button