Накопали на понад півтора мільйона гривень: на Хмельниччині правоохоронці затримали «мисливців» за корисними копалинами

Незаконне видобування корисних копалин  відбувалося на території заповідного парку «Подільські Товтри». Хто його організував і хто за цим нелегальним та протизаконним бізнесом стоїть, правоохоронцям  ще доведеться з’ясовувати. Адже щодня заїжджати великогабаритною спецтехнікою на територію природоохоронного об’єкту простим  смертним не реально. Та й закривали очі на те, що цією спецтехнікою тоннами вивозиться глинистий сланець, скоріш за все також «прикормлені» люди. Бо ж таки  набивали  копачі  кишені чималими сумами грошей, продаючи надурняк видобуті з надер  корисні копалини. Лише за документованими епізодами сума завданих збитків становить понад 1,6 мільйона гривень.

Викрили оборудку оперативники управління стратегічних розслідувань в Хмельницькій області та слідчі слідчого управління обласної поліції спільно з СБУ. 22 червня в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України правоохоронці затримали двох «чорних копачів», які реалізували чергову партію корисних копалин. Також за підтримки співробітників роти поліції особливого призначення були проведені санкціоновані обшуки за місцями незаконного видобування, зберігання, продажу глинистого сланцю та проживання  фігурантів. В них вилучили спецтехніку та обладнання, блокноти з чорновими записами про кількість видобутої та реалізованої продукції, корисні копалини.

Наразі затриманим особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів. Заходи зі збору доказової бази для притягнення до відповідальності інших учасників групи тривають. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Хмельницька обласна прокуратура.

 Євген Ковтун

Back to top button