Наш прапор — синьо-жовтий, а не білий

Католицький і православний світ занурилися у Великодній піст, який символізує духовне очищення і самопізнання, тобто осмислення свого призначення в Божому світі. І хоча в католиків Великий піст розпочався 14 лютого, а в греко-католиків та православних — 18 березня, незважаючи на значний часовий проміжок в очікуванні Воскресіння Господнього, католиків і православних духовно об’єднав не лише християнський сенс очищення Великим постом, а й слова головного католика світу — Папи Римського Франциска, фактично його політична заява. От лише чи на такий резонанс очікував понтифік? Нагадаємо, 9 березня в інтерв’ю RSI щодо окупаційної війни росії проти України, очільник Ватикану заявив, що тим, хто “зазнає поразки”, потрібно мати “відвагу білого прапора”. Тобто, боротьбу українців за своє визволення і фактично виживання, а з цим і справедливе очікування прогресивного світу нашої перемоги, понтифік уже наперед означив як …нашу поразку. Яку? Поразку справедливості проти зла? Поразку світла перед темрявою? І як тоді трактувати і розуміти найголовнішу християнську заповідь — “не убий”? Це для того нас, українців, Папа спонукає до принизливих перемовин та зазначає, що “сильніший той, хто має відвагу білого прапора”. І цей прапор, що потопає в українській крові, за логікою Папи, з наших рук має отримати непокараний і тому торжествуючий вбивця?

Березень для України став першою трагічною міткою геноцидної війни путінського режиму: Буча, Гостомель, Маріуполь. 16 березня 2022 року у приміщенні Маріупольського драмтеатру, де на той час перебувало близько 1200 людей в очікуванні евакуації, до 600 беззахисних людей, в очікуванні евакуації, загинули під уламками та прямими бомбовими влучаннями. А 10 березня вже цього року український фільм “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова отримав Оскар у категорії “Найкращий документальний фільм”. Це неймовірна підтримка України. Але, очевидно, таких документальних фільмів-свідчень Папа не дивиться. Бо продовжує вбачати в росіянах “велику націю”, як заявив торік на зустрічі з католицькою молоддю Санкт-Петербурга, як робив це й раніше.

Звісно, слова понтифіка викликали шквал ентузіазму у кремлі. Зате обурили Європу. Одразу після інтерв’ю світові лідери в доволі різких коментарях пояснили Франциску, що краще натомість схиляти росію до виведення своїх загарбницьких військ з території України. За даними опитування SW Research, більше половини поляків негативно ставиться до слів Франциска, який фактично відновив ватиканську зовнішню політику часів Холодної війни, тобто політику компромісу між усіма гравцями, навіть авторитарними. Але ж авторитарна країна, якою є росія, продовжує відверто демонструвати, що для неї “компроміс” можливий лише на її умовах! Що ж, зважаючи на шизофренічні путінські плани щодо вторгнення в інші держави, крім України, доведеться з “білими прапорами” йти на поклін до кремля всій Європі?

На позицію очільника Ватикану різко відреагували й предстоятелі всіх релігійних організацій України, політикум. Президент Зеленський наголосив, що від початку війни Україну захищають люди різних віросповідань. Очільник МЗС Дмитро Кулеба застеріг від повторення історичних помилок і нагадав, що прапор нашої держави — синьо-жовтий, і жодних інших вона не підійматиме.

А ми, хмельничани, пишаємося, що одними з перших в Україні музей російсько-української війни відкрили в нашому місті, в костелі парафії Христа Царя Всесвіту, експонати до якого привіз із Донбасу капелан Микола Лучицький. Але як важко нашим патріотам католикам, які воюють, волонтерять, ховають своїх синів-героїв, моляться за всіх наших захисників, було почути у дні Великоднього посту слова свого Папи…

Тетяна Слободянюк

Back to top button