Не накопичуйте борги — платіть комуналку

На початку великої війни, у березні 2022 року, Кабінет міністрів України заборонив нараховувати та стягувати штрафи за несвоєчасну або неповну оплату комунальних послуг. Робилося це з огляду на складне матеріальне становище людей після початку повномасштабної війни з росією. Але ж сплачувати за надані послуги з водо-, теплопостачання треба. Натомість недобросовісні споживачі накопичили чималі борги, сподіваючись, напевно, що війна все спише. У грудні 2023 року Кабмін таки скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів і пені, а також на стягнення заборгованості за ЖКП.

Споживачам, які мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, а саме за тепло і гарячу воду, і з об’єктивних підстав не можуть її оплатити одразу, КП “Хмельницьктеплокомуненерго” пропонує укласти договір реструктуризації (розстрочення) заборгованості. Для цього слід звернутися до підприємства за адресою: м. Хмельницький, вул. Чорнобрового, 5. При собі необхідно мати паспорт, ІНН та першочерговий внесок. Підприємство враховує фінансове становище споживача і знаходить рішення проблеми в кожному індивідуальному випадку. Отримати консультацію можна за телефоном 067-311-45-67.

Якщо ж споживач має заборгованість і відмовляється сплачувати її або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується у суді. При цьому судовий процес проходить у “спрощеному” порядку шляхом видачі судового наказу, без виклику сторін. Також відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України кредитор має право вимагати сплату заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від суми боргу.

Якщо боржник не реагує на повідомлення, заклики сплатити за спожиті послуги, свідомо накопичує борги, не звертається за допомогою, то справа передається до суду. А вже за рішенням суду на боржника накладають санкції: від заборони виїзду за кордон до арешту рухомого й нерухомого майна. У разі позитивного рішення суду, відбувається стягнення боргу в примусовому порядку. У першу чергу — на кошти боржника, шляхом їх арешту та списання з рахунків без згоди власника рахунку. У разі відсутності у боржника коштів та цінностей, достатніх для задоволення вимог, стягнення звертається на майно. Накласти арешти на єдине житло або земельну ділянку у боржника можна у випадку, якщо заборгованість перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати.

Тому комунальники наполегливо радять не накопичувати борг, а вирішувати питання шляхом повної сплати заборгованості або укладення договору розстрочення заборгованості.

У “Хмельницьктеплокомуненерго” наголошують, що своєчасна та повна оплата абонентами за спожиті послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води є основним джерелом грошових надходжень підприємства. На сьогодні забезпечення надійного функціонування підприємства можливе за умови стабільної сплати коштів споживачами послуг та ліквідації наявної довгострокової заборгованості.

Жанна Бойчук

Back to top button