“Неможливо ні про що домовитися з ордою”

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин в режимі онлайн взяв участь у 5-му Міжнародному саміті мерів у Данчені, Молдова, який відбувся 11 квітня.

 Загалом участь узяли понад 400 учасників, серед яких — 60 українських мерів та голів громад. Захід відбувається за підтримки президентки Молдови Майї Санду. Про це йдеться в повідомленні Укрінформ.

У нинішньому нестабільному світі, коли змушені боротися з наслідками пандемії, війни та глобальної політичної й економічної кризи, мери беруть на себе тягар термінових та вкрай завершених рішень, намагаючись координувати роботу з центральною владою, співпрацювати з бізнесом, залучати та переконувати громади. Після 24 лютого 2022 року очільники українських міст мають нові критично важливі завдання, пов’язані з порятунком своєї громади від жорстокості російського агресора. Водночас безпрецедентно посилилася міжнародна співпраця між громадами, завдяки чому їхні мешканці гуртуються навколо ідей демократичного, безпечного та інноваційного розвитку, йдеться в основних тезах заходу. Мери представили своїм міжнародним колегам проєкти, спрямовані на відбудову та сталий розвиток. І, попри непрості завдання, які поставила перед громадами війна, російський терор, посланці України наголошували й на глобальній загрозі, яку несе російський агресор, якщо об’єднано не дати йому жорстку відсіч.

Продовжую роботу на міжнародній арені. У режимі онлайн взяв участь у 5-му Міжнародному саміті мерів (IMS). Заснований у 2016 році як платформа для обміну досвідом між лідерами місцевого самоврядування. Учасники з Франції, Італії, Швеції, Словаччини, Румунії, Польщі, Литви, Молдови та України, а також потенційні інвестори та представники Європейського Союзу.

Розповідаючи про функціонування міської інфраструктури в умовах війни, нашу постійну підтримку Сил Оборони, наші програми та ініціативи, наголосив на важливості більшої підтримки України з боку усього цивілізованого світу”, розповів на своїй сторінці у Фейсбук Олександр Симчишин. Звертаючись до учасників міжнародної зустрічі, Хмельницький міський голова наголосив: “Дуже багато речей, які сьогодні прозвучали, правильних речей, на користь людей, на користь громад: діджиталізація, напрямок руху до Європейського Союзу, європейські цінності це надзвичайно важливо і дуже правильно. Але, як показує наша реальність, українська реальність, головним , насправді, має бути підтримка України і українських воїнів. Тому що російська орда кожен день ближче до ваших домівок. На 50, на 100, 200 метрів. І українських воїнів, на жаль, стає все менше і менше. І якщо сьогодні не підтримувати і не допомагати Україні, а гратися в політику, в геополітику, шукати якихось мирних планів, то повірте, що дуже скоро російський автомат калашникова може постукати вам у вікно. І тоді буде дуже і дуже пізно. І тоді ви побачите, що таке російська орда. Це руйнівна сила, яка знищує все на своєму шляху. Це сила, з якою неможливо домовлятися, тому що не можливо ні про що домовитися з ордою. Орду треба зупиняти. Як це було в ХІІІ столітті, як це було 80 років тому, і зараз, у 2024 році, орду треба зупинити. Щоб і далі будувати успішні міста, працювати з людьми, розвивати діджиталізацію, допомагати малозабезпеченим”.

Як повідомляє Укрінформ, під час саміту також було нагороджено десять пар міст спеціальним знаком “Сила Партнерства” за їхні спільні проєкти в сфері гуманітарної допомоги, культурного обміну, освіти, інфраструктури тощо. Такою нагородою було відзначене партнерство Хмельницький (Україна) та Шяуляй (Литва).

Тетяна Руса

Back to top button