Невідцвітна квітка української душі

4 березня геніальному українцю, композитору і поету Володимиру Івасюку виповнилося б 75 років.

 Його долю назвали обірваною струною: у 30-річному віці за активну проукраїнську позицію зачинателя нової української естради позбавили життя московські кати. Але всесвітню популярність нашої пісні завдяки таланту і любові Володимира Івасюка вже годі було зупинити. Його “Червона рута” донині є українською мистецькою візитівкою в світі.

З нагоди ювілею видатного митця в Хмельницькому відбулись мистецькі акції памяті, звучали пісні Володимира Івасюка, а їх понад 107, які стали скарбницею української музики. “Пісня буде поміж нас” — з такою концертною програмою, присвяченою 75-річчю Володимира Івасюка, в обласному музично-драматичному театрі 4 березня виступив Хмельницький академічний муніципальний естрадно-духовий оркестр (художній керівник та головний диригент Тарас Безнюк, диригент Віталій Дячук). У вщент заповненому залі вирували неабиякі емоції. Кожна пісня супроводжувалася бурхливими оплесками. Цей концерт став підтвердження того, що творчість великого композитора та поета живе, цей концерт це можливість передати далі музичну спадщину Володимира Івасюка. Солісти оркестру Марина Українець, Дар’я Сохрякова, Інна Бернацька та Павло Дасюк продемонстрували наскільки колоритно звучить українська пісня. Композиції “Червона рута”, “Водограй”, “Я піду в далекі гори”, “Балада про мальви”, “Балада про дві скрипки”, “Два перстень”, “Кленовий вогонь”, “Червона рута” та ряд інших пісень стали воістину народними, композитор і його творіння стали безсмертними, і сьогодні переживають нову хвилю популярності. У холі театру уже традиційно стояли скриньки для донатів: збір коштів був призначеним для допомоги ЗСУ.

Відбулись концерти памяті Володимира Івасюка в навчальних та мистецьких закладах громади. У Хмельницькій музичній школі №1 ім. М.Мозгового звучали пісні та інструментальні твори композитора у виконанні учнів школи.

Для старшокласників Пироговецького ліцею працівники місцевого Центру культури і дозвілля села провели тематичний захід “Моє життя — обірвана струна”, присвячений 75-річчю великого митця. “Легенда української музики” такою була програма для учнів Мацьковецької гімназії. А про роки навчання Володимира Івасюка у Львівській консерваторії розповів співкурсник — хмельницький музикант, композитор Олександр Дудар.

Усі різні за тематикою культурно-мистецькі заходи, які відбувалися в громаді, завершувались спільним виконанням українського маніфесту життя і любові — улюбленої “Червоної рути”.

Тетяна Руса

Back to top button