Новий простір для ветеранів війни та їх родин працюватиме в Хмельницькому

Новий ветеранський простір «Плюс Плюс ++» — це всеукраїнський проєкт громадської організації VETERAN HUB, яка функціонує в Україні 4 роки. Сам же «Плюс Плюс» створили, аби безкоштовно надавати соціальну допомогу ветеранам, їх родинам, родинам загиблих військовослужбовців і зниклих безвісти в регіонах. Адже  військових стає більше, сімей, які їх чекають з фронту стає більше, бійців, які повертаються з фронту через травми стає більше і усі вони потребують і потребуватимуть допомоги.  Тим більше,  що сьогодні на захист України стали  не лише кадрові військові, а й добровольці, мобілізовані, цивільні, в яких  посттравматичні стресові розлади після повернення з  району виконання бойових завдань, фіксуються частіше. Хоча статистика свідчить, що практично кожен п’ятий військовий приносить з собою до мирного  життя найсильніший психологічний розлад: від замкнутості і головних болів до спалахів агресії і пияцтва.

За словами психологів такі явища виникають через те, що в умовах війни  психіка бійців налаштовується на миттєву реакцію — сховатись від вибухів, куль, а в хвилини затишшя — миттєво перезавантажитись  і за можливості миттєво заснути. У мирному житті немає небезпеки, але  психіка цього не розуміє, вона бачить небезпеку з усіх боків. Саме тому на підсвідомому рівні люди, які пройшли війну, на все реагують схвильовано і агресивно.

У новоствореному просторі  адаптуватися до звичайного життя допомагатимуть психологи, юристи та  спеціально навчені консультанти, аби кожен ветеран і взагалі дотична людина до ветеранської спільноти змогла  знайти  в собі сили, щоб вистояти та піти вперед. Окрім цього  тут буде чудовий майданчик для спілкування й обміну думками, для зустрічі з бойовими побратимами та посестрами.

Сьогодні лінія підтримки та партнерські простори «Плюс Плюс ++» працюють по всій Україні. Хмельницький простір у партнерстві з Veteran Hub відкрила на своїх фондах громадська організація «Інститут психосоматики і травматерапії».

— Наша команда — практикуючі психіатри, неврологи і психологи як дитячі, так і для дорослих, досвідчені юристи, які працюють з ветеранами від 2016 року. Також ми будемо залучати спеціалістів із вінницького Veteran Hub, де успішно працює «Мобільний офіс». Це — команда спеціалістів на колесах, яка готова за відповідним нашим запитом працювати в будь-якій точці нашого регіону, — зазначила голова громадської організації «Інститут психосоматики та травматерапії» Наталія Підкалюк.

Про ідею, мету і завдання нового ветеранського простору «Плюс Плюс ++» партнери проєкту розповіли не лише представникам військових частин Хмельницького гарнізону,  а й громадським активістам, волонтерам і , представникам релігійних конфесій. Все для того, щоб до місії реінтеграції ветеранів і підтримки їхніх родин залучити якомога ширше коло організацій.. Від 5 вересня Хмельницький «Плюс Плюс ++» буде підключено до єдиної всеукраїнської бази Veteran Hub по роботі з ветеранами. Цього ж дня простір відкриється  для відвідувачів. Працюватиме він  в будні дні з 9:00 до 12:00 та в суботу з 11:00 до 16:00 за адресою: вулиця Соборна, 9, 4-й поверх, кабінет 422.

До речі, назвою проєкту обрали військовий термін «Плюс Плюс», який означає “так”, “згода”, “зрозумів”, “прийняв”. Ним користуються в радіоефірі та спілкуванні, а письмово позначають двома плюсами: ++.

Євген Ковтун

 

Back to top button