Обережно — шахраї!

Прокурори закликають громадян бути максимально обачними

Упродовж 2023 року на території Хмельницької громади правоохоронці зареєстрували 713 фактів шахрайських дій. Сума завданого збитку довірливих громадян склала майже 800 тис. грн.
Загалом минулоріч прокурорами скеровано до суду обвинувальні акти про вчинення 220 подібних кримінальних правопорушень.

Основними схемами роботи шахраїв є розміщення оголошень про продаж неіснуючих товарів в Інтернет-магазинах; неправдиві збори грошей для постраждалих; наполегливі дзвінки від нібито працівників банку, які виманюють інформацію про картки (номер, пароль, CVV-код) тощо.
До прикладу, прокуратурою в суді доведено винуватість 35-річного чоловіка, який розміщував неправдиві оголошення про продаж різних товарів та після отримання завдатків довірливих покупців видаляв оголошення та припиняв виходити на зв’язок. Правоохоронці довели причетність обвинуваченого до 40 епізодів шахрайських дій. Вироком суду його засуджено на 4,5 року позбавлення волі.

Популярним способом шахрайства є також повідомлення по телефону, що родич чи близька особа потерпілого затримана працівниками поліції або потрапила до лікарні. Зазвичай жертвами стають люди похилого віку, які віддають зловмисникам усі свої заощадження.

Так, у березні минулого року 82-річна місцева жителька отримала тривожну звістку про те, що її донька потрапила у ДТП та терміново необхідні кошти на лікування. Вже через годину після дзвінка хмельничанка віддала більше 34 тисяч гривень шахрайці. Зловмисницею виявилась 23-річна жителька Миколаєва, яку встановили завдяки камерам відеоспостереження. Нині жінку засуджено на два роки позбавлення волі з іспитовим терміном.

Аналогічним чином у листопаді 2023 року постраждала 75-річна хмельничанка, яка отримала звістку про свою племінницю та віддала зловмиснику 15 тисяч доларів США. Шахрая встановлено, ним виявився 47-річний луганчанин, якому повідомлено про підозру. На сьогодні, він перебуває під вартою.
Наполегливо просимо громадян бути обачними та не довіряти стороннім особам, адже на даний час існує велика кількість охочих, які використовують довіру, необізнаність людей для отримання коштів незаконним шляхом. Про всі такі випадки обов’язково повідомляйте правоохоронні органи.
Тетяна Сибіга

Back to top button