Обновки від благодійників для лікарні

Дороговартісне обладнання — три апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ) та два наркозно-дихальні апарати отримала Хмельницька міська лікарня від німецьких благодійників. Після діагностики обладнання встановлять в операційному блоці та в реанімаційному відділенні лікарні.

Всі апарати високої якості німецької фірми “Dräger”, розповів директор КП “Хмельницька міська лікарня” Валерій Гарбузюк. Обладнання від цієї фірма вважається еталоном якості і простоти у використанні. Тому я сподіваюсь, що вони суттєво покращать нашу матеріально-технічну базу”.

Обладнання вже відпрацювало свій термін у німецьких клініках, але перебуває у гарному стані. І це не вперше, коли німецькі колеги та волонтери таким чином допомагають нашій міській медустанові. “Це наші друзі, німці, які співпрацюють з лікарнями, вишуковують для нас обладнання, яке ще може дуже тривалий час працювати. Вони його обслуговують, перевіряють і передають нам, каже директор. Це неурядові організації, це просто громадяни, які таким чином займаються благодійністю”.

З обладнанням, що надійшло, лікарня, за словами Валерія Гарбузюка, суттєво зекономила, адже вартість нових наркозо-дихальних апаратів та ШВЛ в сукупності становить понад 10 мільйонів гривень. Апарат, що використовується для наркозу коштує 2,8 млн грн, а апарат ШВЛ майже 2 млн грн.

Наразі в медзакладі очікують на нові рентгеноапарати. “Наші старі апарати вже вийшли з ладу, а велика кількість військових, які в нас лікуються, і цивільних потребують сучасного рентгенобстеження. Також на даний момент ми потребуємо артроскопічну стійку для проведення більшої кількості якісних операцій, тому що в травматологічному відділенні нині перебувають 110 пацієнтів. Це вдвічі більше від довоєнного часу, тобто до 2022-го. Щодня ми проводимо 10-12 операцій в травматологічному відділенні. І однієї стійки замало”, каже Валерій Гарбузюк.

Також лікарня потребує додаткових КТ (томографів) та МРТ-апаратів. Потужність міської лікарні 760 ліжок, крім того, тут щодня приймають десятки амбулаторних пацієнтів. І допомога потрібна вчасна і якісна.

Ольга Озерна

Back to top button