Оновлення даних військовозобов’язаних

Нагадаємо, що новий закон про мобілізацію в Україні, який набрав чинності 18 травня 2024 року, зобов’язує оновити свої облікові дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Зробити це потрібно до 16 липня 2024 року будь-яким зручним способом: під час візиту в ТЦК і СП (територіальний центр комплектації та соціальної підтримки), в ЦНАПі (центрі надання адміністративних послуг) або через мобільний застосунок Резев+. Військовозобовʼязаним, які оновили дані у ТЦК та СП, видають QR-код. Віднедавна він став доступний також у застосунку “Резерв+”. У ЦНАПі така послуга не доступна, утім довідка звідти має силу і йти після ЦНАПу до ТЦК не потрібно. Якщо людина оновлюватиме дані безпосередньо відвідавши центр комплектування, то там буде видано військово-обліковий документ зі штрих-кодом. Це персональний номер на весь період перебування на військовому обліку. Якщо особа оновлює свої дані через ЦНАП, тоді надається витяг з мокрим штампом і підписом того працівника, який оновлює ці дані. І це теж буде підтвердженням оновлення даних.

Тих, хто проігнорує закон, каратимуть: спочатку їм загрожуватиме штраф за неявку в ТЦК або не оновлення даних, а потім міри покарання посилюватимуться.

Хто підлягає мобілізації?

Для доукомплектування української армії потрібні насамперед люди, які мають бойовий досвід. Але, крім них, ЗСУ потребують і фахівців, які не мають його. Наприклад, необхідні водії, зв’язківці, фахівці IT, електрики, механіки та інші.

Мобілізації нині підлягають такі категорії військовозобов’язаних: чоловіки від 18 до 60 років, які мають досвід військової служби і є придатними та обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану; чоловіки від 25 років (за новим законом мобілізаційний вік знизили з 27 до 25 років) і до 60 років, які не мають досвіду військової служби та є придатними за станом здоров’я або обмежено придатними (вони мають повторно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року та отримати статус “придатний” або “непридатний”); чоловіки від 18 до 60 років, яких знято і виключено з військового обліку, але визнано придатними або обмежено придатними за станом здоров’я в умовах воєнного стану на підставі рішення ЛКК (вони також мають повторно пройти медкомісію до 4 лютого 2025 року, щоб отримати статус “придатний” або “непридатний”). У деяких випадках під мобілізацію можуть потрапляти військовозобов’язані чоловіки від 18 до 25 років, зокрема, сюди відносяться ті, хто пройшов строкову військову службу, офіцери запасу і ті, хто пройшов військову службу в інших країнах до отримання громадянства України.

Нагадаємо, що добровільно прийняти на військову службу можуть: призовників віком від 18 до 25 років, якщо раніше вони не проходили строкову службу — на службу за контрактом; жінок віком до 60 років, які придатні за станом здоров’я; людей з інвалідністю та тих, хто отримав відстрочку від мобілізації.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, наприклад, медикині, можуть бути призвані або залучені для виконання оборонних робіт тільки за власним бажанням.

Back to top button