Операція “Первоцвіт”

З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являються тендітні первоцвіти. Це безцінний дар природи. Однак з кожним роком їх стає все менше, і наразі переважна більшість первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги (всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші). Ці рослини підлягають суворій охороні!

Щороку у весняно-літній період на території України екологи та правоохоронці посилюють заходи державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих рослин.

Згідно з законодавством, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: “Про рослинний світ”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону книгу України”, та згідно зі ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами. Так, за незаконне придбання та збут рослин, занесених до Червоної книги України, передбачений штраф від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослин.

Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, і які занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте (від 1700 до 3655 грн).

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) — 62 грн., шафрани (крокуси), підсніжники — 62 грн. залежно від виду, сон великий — 49 грн.

Державна екологічна служба у Хмельницькій області попереджає керівників ринків і торговельних майданчиків про дотримання вимог природоохоронного законодавства та вжиття відповідних заходів реагування щодо попередження незаконних дій під час реалізації дикоростучих декоративних рослин, занесених до Червоної книги України.

Екологи звертаються і до громадян із проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України.

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів, повідомте про це провоохоронні органи (тел. 102) та Державну екологічну інспекцію (тел. 70-28-39). Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Закликаємо охороняти навколишнє природне середовище спільними зусиллями! Вириваючи ранні весняні квіти, ми позбавляємо права всіх, хто прийде слідом за нами в ліс, милуватися цим дивовижним витвором природи.

Бережіть природу! Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!

Жанна Бойчук

Back to top button