Опір на всіх фронтах: у Хмельницькому депутати заборонили використовувати російськомовний продукт у публічних місцях

Таке рішення сьогодні ухвалили депутати на черговій сесії Хмельницької міськради. За словами міського голови Олександра Симчишина,  використовувати і поширювати російськомовний продукт не носить рекомендаційний характер, а є законним рішенням,а тому підлягає виконанню. Втім це стосується лише  публічних місць: парків, вулиць, транспорту, розважальних закладів тощо. Тобто на приватну сферу це рішення не розповсюджується. Якщо ж у публічних місцях  хтось ігноруватиме    ухвалені органом самоврядування рішення й надалі буде  використовувати  російськомовний контент, це буде присікатися, в тому числі така особа може потрапити під адміністративне порушення.

Відтак заборона використовувати російськомовний продукт у публічних місцях – це наш спільний опір російським загарбникам, це  мовний  фронт на «танках»  у боротьбі за Україну.

«Це черговий крок до запровадження українського змісту в українській державі. Звичайно, що це рішення має, в першу чергу, інформаційно-роз’яснювальний характер. Бо, наприклад, поки тривала підготовка проєкту рішення про демонтаж російськомовних вивісок, за яке ще ні разу не голосувалось, 95% вивісок вже було демонтовано силами самих власників. Тільки оприлюднений проєкт рішення, що прийдемо і зріжемо, в людини вмикається самоусвідомлення і вона зрізає сама. Так само й тут. Для тих, хто має усвідомлення, це буде дороговказ. Для тих, хто не буде розуміти, правоохоронні органи і муніципальна дружина зобов’язані контролювати дотримання цього рішення, припиняти його порушення і, навіть, складати протоколи про адміністративні правопорушення»,  – зазначив Олександр Симчишин.

 Євген Ковтун 

Back to top button