Овочевий практикум: студенти Хмельницького вищого професійного училища зібрали перший урожай томатів, вирощених у теплиці навчально-виробничого комплексу

Два роки тому в ВПУ №11 відкрили  перший в Україні центр підготовки спеціалістів із овочівництва в закритих ґрунтах. Аби здобуті знання студенти  закріпляли на практиці, в навчальному центрі закладу спорудили теплицю на   600 квадратних метрів,  три навчально-виробничі лабораторії, в тому числі й лабораторію енергоефективної енергетики, у якій є спеціальні бокси для вирощування мікрозелені, ферма і вертикальна теплиця з багатоярусним розташуванням рослин. Створити таку потужну базу вдалося завдяки перемозі навчального закладу в конкурсі проєктів регіонального розвитку.

Першу розсаду огірків висадили в січні цього року, а  вже за кілька місяців збирали достиглі плоди —  щодня по 10-15 кілограмів.  Урожай передавали до соціальних та навчальних закладів громади. Тоді директор навчального закладу  Василь Селізар  запевнив, що наступний врожай буде помідорний. Влітку працівники училища висадили пів тисячі саджанців  цього овоча, а вже з вересня  доглядати за рослинами   навчали студентів.

Помідори вродили рясно —   на одній китиці до восьми  плодів масою 300-400 грамів кожен. Відтак з одного куща збирають до10 кілограмів добірних томатів.

Майстри виробничого навчання кажуть, рослини ще плодоносять, ще є цвіт та розвиток зав’язі,  тож урожай збиратимуть аж до самої зими. Помідори як і огірки   передаватимуть до шкіл та садочків Хмельницької громади.

«Овочі пройшли перевірку на вміст нітратів,  в нас є сертифікати якості, які підтверджують, що вони екологічно чисті, а відтак їх можна використовувати   без проблем в наших закладах. Приблизно на заклад —   від 10 до 40 кілограмів  в залежності від кількості діток  і сформованого меню, щоб продукція  не псувалися»,  —   розповіла в.о. директора департаменту освіти Хмельницької міськради Ольга Кшановська.

++++++++

Цього навчального року студенти  опановуватимуть  передові технології з вирощування  латука, який ще називають салатом.  Аби отримувати продукцію  цілорічно,   а відтак мати й вищі врожаї, поряд з теплицею планують спорудити невелику котельню, максимально економною по відношенню до споживання палива.

Адже незважаючи на теплозахисні заходи, тонкі стінки конструкції теплиці  все одно роблять її дуже вразливою до низьких температур. Кошти на будівництво передбачили в бюджеті громади.

 Ольга Сєргєєва

 

 

Back to top button