Першорядне завдання: на території Хмельницької громади збудують центр реабілітації для українських військових

Викликом для медицини сьогодні є велика кількість поранених бійців.  Через це в Україні катастрофічно не виcтачає реабілітаційних центрів та професійних реабілітологів, а потреба у реабілітації від початку повномасштабної війни постійно зростає. Зважаючи на проблему,  на базі рекреаційного центру Хмельницької міськради  «Берег надії»  такий центр  відкриють.  Задля цього зроблять реконструкцію  колишніх корпусів дитячого табору «Чайка», який  в 2020році  став ще однією будівлею «Берегу надії.  За словами начальника управління праці та соцзахисту населення Хмельницької міськради Словяна Воронецького, багатьом  нашим захисникам, які пережили пекло бойових дій, реабілітація потрібна вже. Зараз вони проходять її  і  в  стаціонарі лікарень, і в поліклініках та інших центрах реабілітації. В новому  реабілітаційному центрі буде все в комплексі: і лікування, і  соціальна та психологічна реабілітація, і відпочинок  в досить  сприятливих і комфортних умовах.

«Вже завершуємо виготовлення проєктно-кошторисної документації. Загальна вартість  понад 300 мільйонів гривень , але там все враховано:  стадіон, котельня, яка окремо опалюватиме  корпуси, басейн, сучасне медичне   обладнання та обладнання для реабілітації. Відповідно ми набиратимемо штат, де обв’язково буде лікар-реабілітолог», – зазначив Словян Воронецький.

Ремонт медичного корпусу розпочнуть восени. А будівельні роботи  в одному з корпусів  вже розпочалися. Комунальники  монтують систему опалення, встановлюють енергозберігаючі вікна  та  ремонтують покрівлю.   Кошти на ці роботи  передбачили в рамках  програми соціальної підтримки  учасників російсько-української війни  та членів їхніх родин, яку  затвердили в 2021 році.  На березневій позачерговій сесії міськради депутати внесли  до програми зміни.

« На  функціонування програми, а це 5 років, передбачено 290 млн гривень і це знову ж таки  питання і реабілітації, і медичної допомоги, і соціальної допомоги, можливості  учасниками війни отримати другу вищу освіту , можливість навчання дітей військовослужбовців  в вишах, забезпечивши  оплату нами 50 відсотків навчання»,  –  наголосив міський голова Олександр Симчишин.

Нагадаємо, цього року в бюджеті громади  для учасників російсько-української війни передбачено 2 мільйони гривень на лікування та протезування зубів. Цю послугу можна отримати в поліклініці №6 лікуально-діагностичного центру.  Ще  7 мільйонів гривень   передбачено  для забезпечення учасників російсько – української війни житлом.  А 11 мільйонів  з бюджету громади  спрямують на   харчування  в закладах освіти  дітей військовослужбовців.

«Ми свідомі того, що саме завдяки їм , завдяки тому, що вони захищають Україну, ми маємо можливість  сьогодні жити працювати і   будувати плани стосовно розвитку нашого міста», –  наголосив міський голова.

Євген Ковтун

Back to top button