Підсумки і виклики опалювального сезону

 

У розпалі весна. А в комунальників та тепловиків підбивають підсумки опалювального сезону, що минув, та планово готуються до наступного. Цього року звіт департаменту інфраструктури про те, як комунальна галузь, зокрема КП “Хмельницьктеплокомуненерго”, спрацювала, забезпечуючи містян послугами опалення та гарячого водопостачання, відбувся раніше, ніж зазвичай, у травні-червні.

На цьому наголосив під час розширеного засідання виконавчого комітету міський голова Олександр Симчишин, зазначивши, що комунальники звітують раніше, аби мати більший запас часу для детального опрацювання зробленого та визначення конкретних завдань на підготовку нового опалювального сезону 2024-2025.

Попри виклики, пов’язані з війною, вдалося пройти зиму без суттєвих проблем, наднормативних перерв в опаленні та гарячому водопостачанні, — підсумував міський голова діяльність теплової галузі. — Через обстріли енергетичної інфраструктури підприємству “Хмельницьктеплокомуненерго” доводилося здійснювати оперативний запуск в роботу більше 50 генераторів та 14 когенераційних установок, це дозволило уникнути суттєвих перерв у теплопостачанні.

Тішить, що значно скоротилася кількість пошкоджень теплових мереж: з 62 пошкоджень у 2022-ому до 35 у 2023-ому. Зменшилась і кількість скарг споживачів: зі 125 скарг у 2022-ому до 97 у 2023 році. На виконання заходів із покращення надання послуг минулоріч витратили 81 мільйон гривень з бюджету громади та майже 61 мільйон власних коштів підприємства.

У 2023 році КП “Хмельницьктеплокомуненерго” стало учасником програм міжнародної підтримки та гуманітарної допомоги USAID та МОМ.

Планів на 2024 рік теж немало. Частина з них уже втілюються: реконструкція чотирьох котелень підприємства; встановлення 15-ї когенераційної установки; заміна 5 км теплових мереж на попередньо ізольовані труби в двотрубному вимірі; капітальний ремонт, модернізація котлів, автоматики; щорічний поточний ремонт 13 когенераційних установок; встановлення сучасних енергоефективних насосів; створення запасів обладнання та матеріалів для виконання аварійно-відновлювальних робіт; продовження співпраці в рамках міжнародних програм підтримки та розвитку USAID та МОМ тощо”.

Також міський голова підкреслив, що новий опалювальний сезон точно буде не легший, ніж попередній. Тому тепловики враховують здобутий досвід і виробляють стратегію подальшої роботи в умовах воєнного стану й реалій терористичних атак ворога.

Вікторія Катрич

Фото з архіву редакції

Back to top button