Підземні “монстри” каналізації

Працівники міського комунального підприємства “Хмельницькводоканал” під час ліквідації чергового забою колектора, тобто його засмічення, виявили в трубопроводі громіздкий жирберг, який там розрісся, і, відповідно, перешкоджав водовідведенню. Фото “монстра” з’явилось на фейсбук-сторінці підприємства із роз’ясненнями, звідки беруться підземні “мешканці” в трубах.

Жирберг (від слів “жир” і “айсберг”) — це тверда маса з застиглого жиру, вологих серветок, підгузників, целофану та інших відходів, які потрапляють в каналізацію, накопичуються, створюючи ефект коралового рифу, який починає рости все вище і вище, все ширше і ширше, йдеться в повідомленні.Наші хлопці майже щодня, дістають з каналізації “перлини”. Сьогодні на перехресті вулиць Заводської та Трудової, — йдеться в недавньому повідомленні “Водоканалу”. — “Зірки” дня — ганчір’я та вологі серветки. Ми дуже-дуже просимо дбайливо ставитися до мереж водовідведення, користуватися смітником та бути відповідальними. Нагадуємо, що серветки, ватні диски, вушні палички не розчиняються у воді. Вони, навпаки, збільшують свій об’єм, тим самим рано чи пізно спровокувавши засмічення”. Тобто, винуватці засмічень самі споживачі, що плутають унітаз і сміттєвий кошик.

Нагадаємо, щороку служби каналізаційних мереж МКП “Хмельницькводоканалу” ліквідовують близько п’яти тисяч забоїв у каналізаційних колекторах міста.

До речі, жирберги мають свою історію і рекорди. Вперше це слово з’явилося в англійській серед працівників комунальних служб Лондона у 2013 році. Того року жирберг розміром з автобус та вагою 15 тонн, що складався з жиру та вологих серветок, був виявлений у водостоках під річкою Темза в Лондоні. В грудні 2018 році в Сідмуті (графство Девоншир) комунальники виявили жирберг, що мав 64 м у довжину. Робітникам знадобилося 8 тижнів, щоб видалити його.

Тому хмельницькі комунальники звертаються до містян не поповнювати жахливі рекорди, і не “підгодовувати” підземних монстрів.

Тетяна Руса

Back to top button